CKP: Våldtäktsligan i Uleåborg ”bara toppen av ett isberg”

Igår kväll gästade kriminalöverkommissarie från Centralkriminalpolisen Sari Sarani MTVs program ”Brottsplats” för att diskutera de fruktansvärda våldtäkter och sexbrott som utländska asylmigranter utsatt finska barn för i Uleåborg. Ålands Nyheter har rapporterat om åtta fiendesoldater som häktats i och med att härvan nystas upp av polisen.

Samtidigt misstänks två andra utlänningar för att ha begått sexuella övergrepp på kvinnor och våldtagit barn i Tuiras parkområde i Uleåborg. Ytterligare en utländsk man har begärts häktad, misstänkt för att ha våldtagit en gymnasieflicka i staden. Nu bekräftar överkommissarie Sari Sarani att situationen i landet är värre än vad allmänheten är medveten om:

– Detta är bara toppen av ett isberg. Detta var ett väldigt allvarligt fall, men tyvärr är det inte det enda i Finland, säger Sarani i programmet.

– Denna slags brottslighet är inte enkel att få kännedom om för folk eller myndigheter. Statistiken är fel och mycket är fortfarande osäkert.

 

Få offer söker hjälp
Sarani berättade att de flesta fallen aldrig blir kända. Enligt henne dröjer det ofta för myndigheter att få reda på fall eftersom många offer inte söker hjälp efteråt.

– Barnen berättar sällan för någon annan, då känslan av obehag är så stor. Man skyller på sig själv och söker inte hjälp. Ibland tar det år eller decennier före sexuella övergrepp under barndomen eller tonåren kommer fram.

Enligt överkommissarie Sarani är fallet i Uleåborg exceptionellt, men typiskt i ett internationellt perspektiv.

– Finland måste vakna upp till faktumet att denna brottslighet börjar vara organiserad och att sådana nätverk existerar, varnar Sarani och tillägger att brotten mot barn har blivit värre under senare år.