Kategorier
Nyheter

De 10 mest lästa artiklarna 2019

Dessa är våra mest lästa artiklar under 2019. Ålands Nyheter önskar alla ett Gott Nytt år 2020!

 

10. Jehovas vittnen måste göra värnplikt i Finland

Trots att den religiösa församlingens medlemmar vägrar delta i någon som helst nationalism eller svära trohet till en värdslig makt kommer de inte längre undan plikten att försvara sitt land. Kanske värnplikt för ålänningar kan bli nästa?

 

Liz Mattsson, skaldjur

9. Bidrag ur EUs fiskerifond användes av centerpolitiker för alla tiders lyxweekend

Korruptionen med EU-bidrag på Åland gör det lätt att tro att det inte finns någon gräns för vad man kan få bidrag för. Och Liz Mattsson bevisade det med den extravaganta lyxweekenden hon anordnade för 40 personer med pengar som egentligen skulle gå till att hjälpa fiskare. Fiskeribyrån nekade till korruption och Mattsson gick vidare till att bli invald i lagtinget i höstens val.

 

Schema över förskingring

8. Åländsk affärsman efterlyst efter miljonsvindel med fartygs- och sjögräsaffärer

Ett amerikanskt uttryck lyder ”Det går inte att lura en hederlig man”, eftersom en sådan man vänder ryggen till alla sorters tvivelaktiga affärer. En åländsk affärsman och hans två kumpaner svindlade nordiska företag på miljonbelopp i affärer med järnvägar, fartyg och sjögräs. Pengarna från investerarna använde bedragarna till att köpa fartyget Cleopatra, som försvann och sedan dök upp i Afrika. Den efterlyste affärsmannen kom till sist tillbaka från Kina och har ställts inför rätta.

 

7. Invandrargäng drev brutal narkotikaliga på åländska skolor

Artikeln som vände upp- och ner på Åland publicerades redan 2017, men blev ändå en av de mest lästa under 2019.

 

6. Efterlysta för inbrott tros befinna sig på Åland

Herrarna på bilden och deras bil efterlystes i samband med ett inbrott i Ekenäs. Vad som hänt efteråt är okänt.

 

5. Ålands Radios ordförande i omfattande korruptionshärva med EU-bidrag

Föreningar utnyttjades systematiskt av i huvudsak socialdemokrater för att kanalisera bidragspengar till sig själva och närstående. Regeringsradions ordförande Mia Hanström (S) har fungerat som spindeln i nätet, men flera toppnamn inom Socialdemokraterna har också varit inblandade i affärerna, inklusive tidigare vice lantråd Camilla Gunell och veteranpolitikern Barbro Sundback. Hanström svarade på Ålands Nyheters avslöjande med en falskanmälan till polisen och hennes partikamrater svarade med att skriva inlagor med klassisk socialdemokratisk retorik om spyor, avföring och att folk förtjänar att brinna i helvetet.

 

4. Rumän skulle knivmörda ung kvinna i Mariehamn och skända hennes lik

En stor samling perversa och vansinniga mordhot och våldtäktshot från en rumänsk invandrare mot en ung kvinna och hennes familj ledde till ett fantastiskt lindrigt bötesstraff. Är alla lika inför lagen eller dömer Ålands tingsrätt utgående från andra faktorer än brottets allvar?

 

3. Efter två år på Åland: Kvotflyktingar vill ha moské, finska pass

Denna artikel är från 2018, men får viral spridning från tid till tid, även under 2019. En avhandling som finansierades av Röda Korset och skrevs av Gun Lindman visar attityderna och önskemålen hos kvotflyktingarna – som inte valt själva att komma till Åland, utan blivit förda hit av åländska politiker.

 

2. Kurder löpte amok på socialkansliet i Mariehamn

En kurdisk man var till socialkansliet i Mariehamn och krävde att hans syster skulle få sin hyra betald med åländska skattepengar. När han inte fick tala med en handläggare blev han ursinnig och gick bärsärkargång på inredning och lösöre, samtidigt som han uttalade hot mot personalen. Trots sina tre tidigare domar för våldsamt motstånd mot tjänsteman och fyra tidigare domar för misshandel, menade mannen att han varit ett offer för rasism och att han skulle mörda alla människor på Åland.

 

1. Kurd försökte elda ihjäl kvinna levande i Mariehamn när han nekades sex

Årets mest lästa artikel handlar om ett brott som skedde 2017 och av tingsrätten beskrevs som ”synnerligen rått och grymt”. Den kurdiske mannens försök att elda upp en människa levande misslyckades och själv klarade han sig undan med en dom för försök till grov misshandel, som gav 1 år och 8 månaders fängelse.