Kategorier
Nyheter

Direktörer överraskade åländska skattebetalare med plundringståg

Landskapsregeringens Näringsavdelning godkände en utbetalning på €32 000 av skattebetalarnas pengar i bidrag till Anders Rundbergs firma Carus Ferry AB Ltd, för att skicka honom själv tillsammans med andra företagschefer på lyxresor jorden runt och göra reklam för den kraftigt förlusttyngda firman. Plundringsresorna har på senare år blivit tradition och firman har blivit allt djärvare i vilken lyx och extravaganser som firman öser över sina direktörer och andra branschhöjdare med hjälp av pengar som tagits från de åländska skattebetalarna.

Landskapsregeringens Näringsavdelning godkände en utbetalning på €32 000 av skattebetalarnas pengar i bidrag till Anders Rundbergs firma Carus Ferry AB Ltd, för att skicka honom själv tillsammans med andra företagschefer på lyxresor jorden runt och göra reklam för den kraftigt förlusttyngda firman. Plundringsresorna har på senare år blivit tradition och firman har blivit allt djärvare i vilken lyx och extravaganser som firman öser över sina direktörer och andra branschhöjdare med hjälp av pengar som tagits från de åländska skattebetalarna.

 

Företaget tyngs av miljonförluster

I flera års tid har Carus verkställande direktör Anders Rundberg skickat brev till landskapsregeringen, där han hotat med att avskeda särskilt utvalda personer bland personalen ifall firman inte får skicka sina direktörer på lyxresor till platser som Florida, London, Oslo och Cancun i Mexico. Landskapsregeringen har varje gång vikt sig för kraven från Rundberg och betalat ut stora summor i bidrag till företaget. Förlusterna har dock fortsatt och Carus gjorde ett minusresultat på en miljon euro i bokslutet för 2018, ett minusresultat på €400 000 för 2017 och ett minusresultat på 1,3 miljoner euro året före det.

 

Direktörer vägrade dela rum på Hilton

I år gick plundringståget först till New Orleans i Lousiana, dit Carus försäljningschef John Bertell reste tillsammans med Rundberg för att ställa ut på en mässa 17-20 januari. Ålänningarna fick betala €2800 för Bertells flygbiljett och lite för hans Uber mellan hotellet och flygplatsen, dessutom krävde Carus att skattebetalarna skulle vara med och sponsra Bertells fickpengar under resan: €70 om dagen i 8 dagar och €35 om dagen för två halva dagar, totalt €621. Bertell använde också bankomat för att göra tre uttag under sin vistelse i USA, men ville inte själv betala de dyra avgifterna. Istället ansåg han att det var de åländska skattebetalarnas plikt att stå för detta, och krävde bidrag för avgifterna på totalt €23.

Anders Rundberg flög med en ”economy”-biljett för drygt €2000 till New Orleans. Ålänningarna fick också betala hans taxiresor och ett flyg från Arlanda till Helsingfors, totalt €2254 i resekostnader. Inget mindre än Hotell Hilton dög för Rundberg och Bertell, men att dela rum kunde inte komma på frågan för direktörerna, som istället bokade var sitt rum på hotellet. Notorna på totalt €3750 skickades till skattebetalarna och där ingår också en avgift på €54 för Bertells internetanvändning på hotellrummet. Dessutom Krävde Carus bidrag för att betala drygt €8000 i utställningskostnader för mässan, vilket också godkändes av landskapsregeringen.

 

 

 

Avancerade manövrar för att komma ombord på fartyg

Nästa mässa hölls i åländska hemtrakter, ombord på en Silja-kryssning mellan Stockholm och Helsingfors. Anders Rundberg och John Bertell deltog även på denna tillställning. Istället för att gå ombord på fartyget när det tog iland på Åland valde Bertell att åka med Viking Rosella till Kapellskär. För att inte behöva trängas med skattebetalare på bussen tog han sedan en taxi från Kapellskär till färjehamnen i Stockholm för €140 för att komma ombord på Silja-fartyget. Med hjälp av denna manöver kunde Bertell plocka ut traktamente för tre dagar i Sverige, totalt €177. Räkningarna för dagtraktamente, taxi och färjor skickades sedan av Carus till skattebetalarna.

Anders Rundberg gjorde en annan manöver för att ta sig ombord på Silja-fartyget och åkte tunnelbana två gånger, samt övernattade en natt på Hotell Hilton i Stockholm. Med hjälp av detta knep kunde Rundberg plocka ut dagtraktamente för 2,5 dagar i Sverige, totalt €150 som ålänningarna fick betala. Hilton-notan på €140 skickades också den till skattebetalarna.

 

Flögs in från Afrika för att åka färja

Sist men inte minst ansåg Carus det nödvändigt att flyga en representant hela vägen från Afrika för att delta i kryssningen, också det på skattebetalarnas bekostnad. Representanten flög från Algeriet för €250 och åkte sedan taxi och tåg i Sverige för €100 för att komma ombord på Silja-fartyget. Mannen övernattade två nätter på hotell under resan och notan på totalt €154 skickades till skattebetalarna.

Såsom Ålands Nyheter tidigare rapporterat är det åländska skattepengar som betalar för Carus Afrika-representant, efter att Anders Rundberg skrivit ett brev till landskapsregeringen, där han hotade med att avskeda 3 män och 2 kvinnor från företaget ifall de inte fick ha representation i Afrika. Bidragspengarna, som godkändes i februari i år skulle också ersätta representantens resekostnader, allt enligt Rundbergs krav. Trots detta fick företaget alltså ännu mer bidrag för Afrika-representantens resekostnader.

Carus krävde också bidrag för sina utställningskostnader på knappa €11 000 ombord på mässan, vilket godkändes utan förbehåll av landskapsregeringen. 

 

Bidrag användes för att flyga en Carus-representant från Afrika

 

Massiva fakturor för USA-resa

Plundringståget gick sedan vidare till Fort Lauderdale i Florida för att delta i mässan Seatrade Cruise Shipping. För att få hjälp att ställa ut har Carus anlitat företaget Wulff Entre och betalat €1000 i registreringsavgift och €4600 i avgift för mäsståndet. Dessutom har Carus redovisat €10 000 samt €29 000 i ospecificerade kostnader till Wulff Entre. Landskapsregeringen godkände bidrag för de massiva utgifterna.

Dessutom hade Anders Rundberg krävt och fått bidrag för ett dagtraktamente på €64 i Tyskland, samt €150 för två dagar i New York, trots att mässan hölls i Florida. I Tyskland övernattade Rundberg på Hilton i en natt för €141 och i Florida övernattade han i fyra dagar på Hampton Inn för drygt €1000. Rundbergs flyg kostade strax under €3000, men han krävde också bidragspengar för färjan till Åbo, tåget till Helsingfors, taxi i Miami, buss i New York och färja från Kapellskär till Åland. För att slippa trängas med skattebetalare på buss eller tåg tog Rundberg istället en taxi från Arlanda till Kapellskär för €135. Rundberg krävde också totalt €4,30 i kilometerersättning av skattebetalarna för att han körde med sin egen bil mellan Kalmstavägen och Vikingterminalen i Mariehamn.

 

Övernattade på två hotell samtidigt

En närmare granskning av dokumenten visar att Carus har dubbelredovisat Anders Rundbergs hotellvistelser i USA. En massiv hotellräkning på €450 för en natt på lyxhotellet Lombardy har smugits in bland resekostnaderna istället för att redovisas som en boendekostnad. Landskapsregeringen godkände trots detta bidrag för Rundbergs övernattning på Lombardy 11-12 april, och godkände bidrag för Rundbergs övernattning på Hampton Inn under samma natt. En annan Carus-representant som är bosatt i Florida fick bidrag från åländska skattebetalare för €138 i dagtraktamenten samt €120 för taxiresor.

 

Lombardy
Anders Rundberg samlade ihop en saftig nota på lyxhotellet Lombardy samtidigt som han bodde på ett annat hotell

 

Landskapsregeringen lät Carus plundra totalt €32 000 i bidrag från de åländska skattebetalarna för sina resor runt jorden. Summan är 40% av de kostnader som Carus uppgett att de betalat. Totalt siktar firman på att ta hem ett byte på drygt €50 000 av skattepengar i årets plundringståg, bland annat genom att ännu hinna ställa ut på mässan Interferry, där Carus tidigare år använt bidragspengar för att bjuda branschhöjdare på lyxmiddagar för tiotusentals euro.

På omslagsbilden: Anders Rundberg