Kategorier
Nyheter

Dussintals företagare missbrukade stödsystem för praktikanter genom att anställa sina egna ungar

Runt 40 åländska företagare utnyttjade landskapsregeringens bidrag för unga sommarpraktikanter till att anställa sina egna söner och döttrar, samt andra nära släktingars barn. Detta visar en genomgång som Ålands Nyheter har gjort utav samtliga praktikplatser som beviljades under fjolåret.

Totalt deltog över 250 företag i programmet, där de kunde anställa sommarjobbare under en månad och få lönerna betalda av de åländska skattebetalarna via landskapsregeringens näringsavdelning.

Över 700 arbetslösa ungdomar hade anmält sig till programmet, varav 470 fick praktikplats. LR har anlitat föreningen Ålands Näringsliv för att administrera praktikplatserna och i en rapport som föreningen gjort skriver man om besvikelsen hos de 300 ungdomar som blev utan sommarjobb, då praktikplatserna inte räckte till.

Bland de bolag som utnyttjat bidragen för sommarpraktikanter återfinns flera storföretag, bland annat Ålandsbanken, som slagit vinstrekord tack vare corona-pandemin och sedan delat ut dividend till sina aktieägare i strid mot Finansinspektionens rekommendationer.

Moderaten Dennis Jansson har varit flitigast i att utnyttja gratisjobbare och totalt 13 praktikanter skickades till hans krogar i Mariehamn för att jobba som köksassistenter, servitörer och diskplockare.

Näst flest gratisarbetare – 10 stycken – har skickats till Företagarna på Åland, som ledda av Mats Adamczak har drivit ett projekt med att bygga banor för frisbee-golf runtom Åland.

Gröna Uddens camping har haft totalt 9 gratisarbetare, som har städat hotellrum, sålt glass, serverat frukost och skött fastigheter.

Till de andra som haft 5 eller fler sommarpraktikanter hör Ponnylyckan, Plasto, Ålcom, Ålands Golfklubb och Jerkers Fastighetsservice.

Bland de cirka 40 företagare som utnyttjat bidragssystemet till att anställa sina egna barn och andra släktingar är många av dem småföretag eller enmansfirmor med verksamhet av säsongsnatur eller enskilda jordbrukare. En stor del av dem i skärgården.

För ett par dagar släppte Ålands Statistik- och Utredningsbyrå (ÅSUB) en rapport om upplevd diskriminering på Åland. Enligt rapporten upplever arbetssökande att de blir diskriminerade genom att andra får företräde till jobben på grund av släktband.

 

Fredrik Karlström
Näringsminister Fredrik Karlström (M)

 

”Det finns ingen korruption i sommarpraktikplatserna”

Näringsminister Fredrik Karlström (M) lanserade programmet med sommarpraktikanter förra våren och är den högsta ansvariga för hur det genomförs. Han vill inte ställa upp på telefonintervju, men svarar på frågor via e-post:

Runt 40 företagare har använt bidragen till att anställa sina egna barn. Hur har LR kunnat godkänna dessa bidrag?
– Vi ”outsourcade” matchningen till Ålands Näringsliv. Först öppnade de upp för företag att anmäla intresse av att ta emot en sommarpraktikant, veckan efter klockan 09:00 kunde ungdomarna anmäla intresse. Ansökningarna bearbetades i turordning men företagen och ungdomen kunde också matcha sig själva.

Nästan 300 ungdomar sökte praktikantplats men blev utan. Vad vill du säga till dem? Vad gjorde de för fel som gjorde att de blev utan plats?
– I första rundan utlyste vi 200 platser men insåg snabbt att efterfrågan båda hos företagen och ungdomarna var större och sålunda ökade vi till totalt 400. Det fanns många olika orsaker till varför inte alla som sökte kunde matchas, såsom att vissa arbetsplatser var i skärgården medans ungdomen bodde i Mariehamn.

ÅSUB släppte i dagarna en rapport, där personer rapporterat om diskriminering i samband med jobbsökande, där andra får företräde på grund av släktband. Anser du att LR befrämjade sådan diskriminering när praktikantplatserna tillsattes?
– Nej det anser jag inte om det är som du säger 40 företagare som anställt sina barn betyder det att ca 90% anställde någon annans.

 

 

Om vi genomför något liknande kommer inte konceptet vara exakt likadant. Det skapades under extrem kort tid och det finns givetvis utvecklingspotential.”

 

 

Ålandsbanken har gjort rekordvinster på corona-pandemin och delar ut dividend i strid med Finansinspektionens rekommendationer. Känns det rätt att de åländska skattebetalarna ska betala lönerna för deras sommarpersonal?
– Ja, eftersom det här i första hand var ett stöd riktat till ungdomen och att ge ungdomen en möjlighet att få en sommarpraktikplats.

Förutom Ålandsbanken har andra storföretag som gör stora vinster använt sommarpraktikanter, samt bolag som inte påverkas av corona-pandemin. Behöver de den här hjälpen?
– Samma svar som ovan.

En del företag ser ut att ha hämtat hela sin sommarpersonal från praktikanterna. Kommer ni att införa begränsningar för företagen ifall ni har samma program nästa sommar?
– Om vi genomför något liknande kommer inte konceptet vara exakt likadant. Det skapades under extrem kort tid och det finns givetvis utvecklingspotential.

Vilken eventuell fortsättning kommer programmet att få?
– Det beror på hur arbetsmarknaden utvecklas och om det kommer finnas sommarjobb i sommar. År 2019 fanns cirka 400 sommarjobb att söka – om jag kommer ihåg rätt. År 2020 var det cirka 10 stycken

I Ålands Näringslivs enkät uppgav företagarna att de var väldigt nöjda med sina praktikanter, men ändå sparkade 63% av företagen sina praktikanter när bidragen tog slut. Ska de företagen vara välkomna att få sommarpraktikanter igen?
– De sparkade inte någon. Praktikplatsen var en månad och vi vet att cirka 50% fick en fortsättning på något sätt. Jag vet personligen om flera ungdomar som redan nu blivit erbjuden sommarjobb i sommar eftersom de lärde sig arbetet förra sommaren.

Har ni övervägt en rent allmän lönesubvention för alla sommarjobbare?
– Nej, det har vi inte övervägt och kommer inte göra.

Överväger ni andra ändringar i programmet?
– Ja, vi överväger många olika alternativ.

Är det klokt som ung person att bo kvar på Åland ifall man saknar kontakterna för att kunna dra nytta av korruption?
– Det finns ingen korruption i sommarpraktikplatserna.

 

Lönebidrag för egna ungar också möjligt via AMS

I en tidigare intervju berättade Karlström att programmet med sommarpraktikanter sköttes av föreningen Ålands Näringsliv istället för av AMS på grund av det stora trycket av andra arbetslösa som redan fanns på AMS. Tomas Lundberg är chef på AMS och berättar för Ålands Nyheter att det åtminstone i teorin är möjligt också via AMS för företagare att få lönesubventioner för att anställa sina egna barn:

– Har du varit arbetslös en dag så är det formellt helt okej att anställa en sådan person.

– Teoretiskt är det helt okej. Är man arbetssökande och arbetslös så är det teoretiskt absolut möjligt.

Är det något som sker mycket?

– Nej, det finns nog säkert exempel på det. Jag handlägger inte de ärendena, men säkert kan det förekomma, för det är många företag som är små och som har familjemedlemmar som jobbar där.

– Det vet jag exempel på, att det är sådana som har återtagit permitterade. Det kan man också få stöd för. Och då har de till exempel återtagit en son som har varit permitterad i mer än tre månader.

Nedan följer listan över de företag som använt sig av sommarpraktikanter och fått deras löner betalda av skattebetalarna. Utav dessa är det cirka 40 som anställt egna barn. Av hänsyn till dessa ungdomars integritet väljer Ålands Nyheter att inte särskilja vilka företag det gäller.

A Colorfull Home (sic)
ACS-Infinity
Alandia Alltech
Alandia Contractor
Alandia Tech Trade
Andreas Nordlund
Ansgar
Antbrams
Asterion DM Finland
Eckerö Golf
AXrent
AX Utveckling
Bagel Bee
Bastö Bykrog
Bifa
Bilverkstan
Björkkö
Björkmans Plåtslageri
Björkslingan
Björn Ide
Bo’s Gräv
Bo Bil
Bodamjölk
Bokföringsbyrå Lillan Karlsson
Bomansson & co
Bomans Trafikskola
BraHus
Bromarks present o inredning
Brudhäll
Burkar o bin
Butiksstyckarna
Byggservice Wårdö
Carlsro Badhotell
Carlsson’s Service
Colorant Chromatics / PolyOne
Concept II
Crestum
Dantes Plåt & Montering
Degersands Resort
Dillen
Djupsund Analytics
Djurmo Turism
Djurviks Gästgård
Dolkes Bilverkstad
Draken keb
Drömkåken
E-Meal
ECC Cafe & Grill
Eckerö Hotell och Restaurang
Edge Print
Ehns
Emmo Åland
Erik Melander
Fananamma
Feja
Fina Fisken
Firma Henrik Karlsson
Firma P Karlsson
Firma Ronny Roos
Firma Spjutäng
Folkhälsan
FriendlyShop
Friluftsentreprenörerna S.G.U
Företagna på Åland
Garest
GBS Häggblom
Glassbaren
Godby Apotek
Goodtech Environmental Solutions
Gottby Matt och Tapet
Granbergs stugor
Gräggnäs Gård
Gröna Uddens Camping
Gullans Care
Gästhem Enigheten
Hammarstrand
Hasses Ur & Guld
Havsvidden Management
HB Handels
HealFitRition
Hellesby Fastigheter
Hk Katten
Hoffas måleri
Hotel Svala
HP Kyla & Värme
HåWe-bil
Högmans måleri
IFK Mariehamn
Indigo
Indus
Isakssons stugby
J.S.Däck
J:s Terapier
Jakt o Fiskebutiken Äventyret
Jans Grävservice
JA Turistservice
JBS Söderlund
Jerkers Fastighetsservice
JM Mat & Bak
JM Produkt / Fjäder
Joakim Sjögren
Johannisbergs Gård
John o Gunilla Mattsson
Jordbrukare Christer Sundqvist
Judys Hantverk och Inredning
Jussis Motor
Just It Åland
Jörgen Blomqvist
Kalmers
Kalmers Trading
Katja Mustonen Ove Kemmelmeier ÖB
KEA
Klingbergs
Kobba Klintars Vänner
Kock & VIN
Kompaniet Eriksson’s fastighetsservice
Kontraposto fma
Kortvaruboden
Kristers Åkeri
Kumlinge stugor
Käringsunds Marina
Käringsunds Resort
Kökar Havspaviljong
Kökar service
Lars-Johan Mattsson
Lassas
Lekland Åland
Leva BörMan
Lindex
Lisco
Lu-tec
Luvidfilm
Lyyski
Läderbiten
Mamma Mia’s godsaker
Marcus Eriksson
Mariehamn Lawn-tennis Klubb
Mariehamns Bokhandel
Mariehamns gymnastikförening
Mariehamns Persondatorer
Mariehamns Seglarförening
Mariepark
Mattias Johan Henrik Sundberg
Mattssons Svets
Miniatyrstadens vänner
Mio Åland
Mira food
Niklas Mörn
Nima
Nonna Riina
Norrgård Lantbruk
Nya Åland
Nyboviken
Omtu
Optinova
Patina
Pectus
Peders Aplagård
Pensionat solhem
Petters Jord- och Skogsbruk
Pointblank Retail
Ponnylyckan
ProPolish
Pub Ettan
Rederi Lillgard
Refuture Ventures
Reklambutiken.ax
Restaurang F.P. Von Knorring
Restaurang Nautical
Revisa
Ridklubben Slepiner
RONO rent
Rosas
Rosenblads Trädgårdsbutik
Rundbergs Bil & Service
Röda Korset
Rönnbergs Måleri
Safarifoto
Saxess
SC Codefactory
Selecta Mariehamn
Shell Select
Sjövalls Verkstad
Skeppargården Pellas
Skärgårdsliv ITiden
S market Godby
S market Jomala
Smartsome Productions
Snäckö Frukt
Solklart Café
Sommarö Gård
Sottunga Skärgårdsturism
Stalldalen
Stall Rosenqvist
Stava Mosters
Stickstugan Cafe
Stiftelsen sjökvarteret
Storeax
Stormskärs Konferens & Värdshus
Studio Klipp Upp
Sund-Vårdö församling
Sunny Anna Travel & Tourism Management
Svalan & Martofs
SVBygg
Svinö stugby
Syrrans
Systrarnas Glass
Textiltryckarna på Åland
Tommie’s måleri o renovering
Totte på Hörnet
Uffe på Berget
Varggropens Sand
Viktor craft & Design
Viktors smaker
Villes Byggservice
Visit Åland
Västervik Trading
Wemarin
Westergårds
Wilhelm Dahlman jordbrukare
WJ Dahlman
Worklandia
Zebril
Zygos Kvalitetskläder
Åland Advanced Water Technology
Åland Post
Ålands 4 H
Ålandsbanken
Ålands fotografiska museum
Ålands Fredsinstitut
Ålands Färg o Tapet
Ålands Golfklubb
Ålands Hästsportförening
Ålands Idrott
Ålands Lås & Säkerhet
Ålands Motorklubb
Ålands Natur och Miljö
Ålands Ok-Service
Ålands Schakt
Ålands Schakt
Ålands sjöfartsmuseum
Ålands Sjöräddningssällskap
Ålands Smådjursklinik
Ålands Telefonandelslag
Ålandstidningen
Ålands Trädgårdshall
Ålands VVS- Kylcenter
Ålcom
Östergård
Övernäsgården
Lantbruk Åland
Plasto oy Ltd