Kategorier
Nyheter

Estnisk liga sprängd igen – 6 månaders fängelse för ligaledaren

Tingsrätten dömde esterna Andres Pitka, Anu Pitka, Kristo Puusta och Raigo Solnik till fängelsestraff och böter för att i oktober 2014 ha handlat för tusentals euro ombord på ett kryssningsfartyg med stulna kreditkort. Åklagaren presenterade bevis i form av bland annat en teknisk undersökning och fotografier av deras förfalskningsverktyg, lista över deras inköp, CKP-undersökningar av deras id-handlingar och betalkort och fingeravtryck. Tre personer var kallade att vittna.

Enligt åtalet hade ligan använt sig av kopierade (skimmade) kreditkort för att köpa varor och tjänster ombord för över €3700 samt försökt handla för ytterligare ca €1000. Ligan använde falska id-handlingar med samma namn som på de kopierade kreditkorten och tecknade under sina inköp med falska namnanteckningar. Utrustningen som ligan använde för att kopiera stulna kreditkort påträffades ombord på fartyget.

 

Försökte förvilla polisen

Kristo Puusta använde en annan persons pass för att försöka lura åländsk polis om sin identitet efter att ha gripits och stod åtalad för lämnande av oriktiga personuppgifter. Raigo Solnik tog sig in i Finland, trots inreseförbud, och lyckades ta sig till Mariehamn före han blev gripen. Bägge slapp straff för de punkterna eftersom brotten redan preskriberats.

 

Rättrådig kassör anade oråd

Vittnen ur fartygets besättning berättade att misstankar väckts efter att ligan gjort större inköp med kort av misstänkt utseende. En rättrådig kassör anade misstankar efter att samma estniske man två gånger handlat av honom och köpt dyr cognac och cigaretter. Kassören reagerade också på kortets utseende och kallade på sin förman.

En annan besättningsman som vittnade hade tidigare kontaktats av polisen, som varnat för estniska ligor som gör stora inköp med förfalskade kort. Besättningens misstankar besannades när man kontrollerade kortnumren på kvittona, som inte stämde överens med kortnumren på korten. Kristo Puusta och Andres Pitka greps direkt i tax free-butiken och Solnik kunde gripas tillsammans med en annan person senare. Ligamedlemmarna hade försökt vilseleda besättningen med falska id-handlingar från bland annat Storbritannien och Holland. Enligt vittnet hade de misstänkta uppgett identiteter ”kors och tvärs inom sällskapet”, men besättningen bestämde att det fick bli polisens bekymmer att utreda identiteterna.

 

Slog sönder dator och gömde utrustning på däck

Besättningen tog reda på vilka hytter ligan huserat i och hittade inhandlade varor samt en sönderslagen dator. En passagerare berättade att det låtit som om någon slagit med en slägga inne i hytten. Från fartygets övervakningsfilmer framkom att en ligamedlem även gömt förfalskningsutrustning ute på fartygsdäck.

Andres Pitka bestred åtalet och hävdade att han råkade hitta kreditkorten ombord. Anu Pitka bestred att hon haft något att göra med brottsligheten. Kristo Puusta erkände att han handlat med förfalskade kreditkort och att de andra gjort likadant. Raigo Solnik erkände att han handlat med förfalskade kreditkort, men bestred att han agerat i samråd med de andra.

 

Tidigare dömd för samma brott i Frankrike

Andres Pitka, född 1992, dömdes i sin frånvaro till 4 månaders fängelse för grovt betalningsmedelsbedrägeri och grov förfalskning. Pitka fick straffrabatt eftersom han 2016 dömdes till ett ovillkorligt fängelsestraff i 11 månader.

Anu Pitka, född 1986, dömdes i sin frånvaro till 6 månaders villkorligt fängelse för grovt betalningsmedelsbedrägeri.

Kristo Puusta, född 1980, dömdes i sin frånvaro till 6 månaders fängelse för grovt betalningsmedelsbedrägeri och grov förfalskning. Puusta fick straffrabatt eftersom han 2015 dömdes i Helsingfors tingsrätt för ett annat brott.

Raigo Solnik, född 1986, dömdes i sin frånvaro till 6 månaders fängelse för grovt betalningsmedelsbedrägeri och grov förfalskning. Solnik fick straffrabatt eftersom han 2015 dömdes i Helsingfors tingsrätt för ett annat brott.

Redan 2012 dömdes Solnik tillsammans med två andra estniska gängmedlemmar till tre och ett halvt års fängelse efter att ha drivit en liga som levde loppan på franska rivieran genom att handla med stulna kreditkort för över €120 000. Denna tidigare kriminalitet tog dock Ålands tingsrätt ingen hänsyn till i sin dom.

Ligamedlemmarna Pitka, Pitka, Puusta och Solnik döms att solidariskt ersätta rederiets kostnader på €348. En femte, tidigare dömd ligamedlem ska också dela på kostnaden.