Kategorier
Nyheter

Färre än 1000 nya asylsökare har kommit till Finland hittills i år

Mindre än 1000 nya asylsökare har kommit till Finland hittills i år, vilket leder till förvåning hos Migrationsverkets chefer. Ifjol var antalet nya asylsökare drygt 1100, vilket också det var en minskning från tidigare. Reserestriktioner beroende på viruset covid-19 kan vara en av förklaringarna.

Samtidigt tågar arabiska styrkor i härer bestående av tusentals män genom Vitryssland för att forcera den polska gränsen och invadera Europeiska Unionen. Det finns en risk att individer från dessa härer sedan tar sig vidare till Finland som falska asylsökare.

– Vi följer noga med situationen i Vitryssland, men den har åtminstone inte ännu påverkat antalet asylsökande i Finland, säger Antti Lehtinen, direktör för asylenheten på Migrationsverket.

Totalt 312 afghaner har i år flugits in till Finland av regeringen Sanna-Marin, men 227 av dem räknas inte bland asylsökarna, eftersom de redan hade getts uppehållstillstånd. Totalt lyckades 196 afghaner ta sig till Finland för att söka asyl och de är således den största gruppen. Näst flest kom från Turkiet.

– Antalet förnyade ansökningar har minskat. Den förändrade situationen i Afghanistan har förvånansvärt nog inte ännu synts i antalet förnyade ansökningar, säger Lehtinen.

Fortsatt är det tre gånger så många män som kvinnor som kommer till Finland som asylsökare, vilket också är orsaken till att det främst är äldre finska kvinnor som förespråkar asylinvandring från Mellanöstern till Finland.

Foto: Utrikesministeriet