Kategorier
Nyheter

Fiendesoldat från Afghanistan körde våldtäktstaxi i Helsingfors – slipper undan med lindrigt straff

En fiendesoldat från Afghanistan utgav sig för att vara taxichaufför i Helsingfors-området för att lura berusade kvinnor in i sin bil för att våldta dem. Trots att flera av hans offer lidit svåra psykologiska skador av de extrema övergreppen ansåg Helsingfors tingsrätt att mannen inte förtjänade mer än 6 år och 3 månaders fängelse.

Enligt åklagaren hade Arian Juhana Rezaji den 8 december 2019 våldtagit en kraftigt berusad kvinna eller flicka som satt sig i hans falska taxi. Han våldtog henne flera gånger i bilen och körde sedan hem till sig, där han försökte få sitt offer in i sin bostad. När det misslyckades körde han till en isolerad skogsväg där han våldtog henne i bilen flera gånger. Gärningen varade i över en timme. Kvinnan berättade att hon inte vågat göra motstånd av rädsla för att råka ut för något värre. Hon berättade om förödande konsekvenser för hennes liv och hälsa orsakade av våldtäkten.

DOKUMENT

Helsingfors tingsrätt R 21/5257

Rezaji nekade till anklagelserna och sade att han inte haft något samlag med kvinnan eller klätt av henne, men medgav till kyssar. Enligt honom var det kvinnan som försökte övertala honom till ett samlag.

 

Kastade sig ut ur våldtäktstaxi

Den 13 februari hade Rezaji enligt åklagaren upprepat metoden med en annan hjälplöst berusad kvinna, som han lurade in i sin falska taxi. Hon hade tappat medvetandet i bilen på grund av sin berusning och Rezaji hade våldtagit den medvetslösa kvinnan flera gånger tills hon lyckades samla tillräckliga krafter för att kasta sig ur bilen. Rezaji hade genast kört iväg. En förbipasserande hjälpte henne och de ringde polisen. Kvinnan berättade om svåra själsliga problem efter händelsen och att hon inte längre kan känna tillit för andra människor. Hon berättade om särskild skräck för utlänningar.

Rezaji nekade till att han haft något samlag med kvinnan och nekade till att hon varit berusad eller i ett hjälplöst tillstånd.

 

Våldtog minderårig flicka som var jungfru

Den 18 april i år gjorde en kraftigt berusad 16-årig flicka samma misstag och satte sig i fiendesoldatens falska taxibil. Han hade gett henne mer alkohol och trakasserat henne sexuellt, men blivit avvisad. Hon hade skickat ett textmeddelande till sin mamma där hon bad om hjälp och skrev att hon kommer att bli våldtagen.

När flickan så småningom tappade medvetandet på grund av sin berusning hade Rezaji kört till sin bostad, släpat in henne dit och utsatt henne för grova våldtäkter – som han också spelade in på film för att ytterligare förnedra henne. Han tog också förnedrande foton på flickan medvetslös i bilen och i hans lägenhet. Filmerna delade han med sig till andra personer. Flickan var jungfru före övergreppen.

Enligt Rezaji hade flickan bara sovit i bilen och själv begärt att få komma till hans lägenhet, där de haft samlag. Han hävdade att han trott att hon var 18. Enligt honom var syftet med att filma och ta bilder av gärningarna för att kunna bevisa att samlagen skedde frivilligt.

 

Gav förlamande drog för att kunna våldta

Den 24 april utsatte han ett fjärde offer för våldtäkt enligt samma metod. En kraftig berusad kvinna hade satt sig i hans falska taxi och snart tappat medvetandet. Afghanen hade enligt åklagaren passat på och kört hem, slitit ut offret och tvingat in henne i sin bostad där han våldtog henne. Han hade sedan gett henne den förlamande drogen GBL för att göra henne försvarslös för fortsatta våldtäkter. Han hade filmat också dessa samlag och delat med sig av filmerna till andra personer. Offret följt med honom för att hämta drogerna, då hon var narkoman och han hade sagt att han skulle skjutsa hem henne samtidigt.

Rezaji nekade till anklagelserna och berättade en liknande historia om att även denna kvinna tagit initiativ till samlaget och inte varit särskilt berusad. Han hade därför bjudit in henne till sin bostad, där de hade umgåtts på normalt sätt. Även i det här fallet hade han filmat samlagen för att ha bevis på att de skedde frivilligt. Han visste inte vad GBL var för något, utan flickan hade tagit sina droger på egen hand.

Ur en ljudinspelning som hittades på Rezajis telefon hörs han fråga kvinnan upprepade gånger om hon vill ha samlag, tills hon säger ja. Ur inspelningen därefter framkommer det att det påföljande samlaget sker frivilligt. Därefter fortsätter Rezaji att försöka ge henne alkohol och tjata om att de ska ha samlag fler gånger – till kvinnans nekande. I en senare videoinspelning syns Rezaji förgripa sig på kvinnan när hon är så gott som medvetslös.

 

Utstuderat tillvägagångssätt

Tingsrätten konstaterade att ingen av de fyra kvinnorna kände till någon av de andra eller deras anklagelser mot Rezaji. Alla hade omedelbart anmält brotten efter att de blivit utsatta och kunnat identifiera Rezaji som gärningsman. Alla offer var unga kvinnor och Rezaji själv var 43 år gammal. Tingsrätten konstaterade också att afghanen inte använt taxametern, inte kört hem kvinnorna, istället tagit avvägar inom industriområden och skogar, samt berättat liknande historier om tre av fallen – att kvinnorna strax efter att de satt sig i bilen ska ha börjat smeka sig själva och bjuda in honom till samlag. Något som inte ansågs trovärdigt.

I fallet med den första kvinnan den 8 december fann tingsrätten Rezaji skyldig till våldtäkt och frihetsberövande utgående från trafikdata och kvinnans trovärdiga berättelse.

I fallet med den andra kvinnan den 13 februari ansåg tingsrätten att kvinnans berättelse var trovärdig och Rezajis berättelse inte var det. Tillsammans med de andra offrens berättelse utgjorde det tillräcklig grund att döma Rezaji för våldtäkt och frihetsberövande.

I fallet med det yngsta offret den 18 april konstaterade tingsrätten att flickans berättelse om vad som hänt i lägenheten var så full av minnesluckor på grund av hennes berusning att den inte kunde användas som grund för en fällande dom.

Istället ansågs flickans mycket höga alkoholhalt i blodet efter händelsen vara bevis på att hon varit för berusad för att kunna fungera när Rezaji hade samlag med henne. Ur den korta videoinspelningen han gjort av samlaget kunde tingsrätten inte dra någon slutsats om ifall det varit frivilligt eller inte från flickans sida. Den rättsmedicinska undersökningen hade också påträffat skador efter sexuellt våld på flickan.

I och med att Rezaji först frihetsberövat flickan och sedan supit ner henne ansåg tingsrätten att han planerat att begå de grova våldtäkterna mot henne och att det inte fanns något rimligt tvivel till hans skuld.

 

Njutning inget bevis

Gällande fallet med den fjärde kvinnan konstaterade tingsrätten att Rezaji frihetsberövat henne när han tvingat henne till sin lägenhet och att detta i kombination med att hon inte hade pengar för att ta sig hem, varit kraftigt berusad och inte visste var hon befann sig de faktorer som fått henne att samtycka till samlag. Huruvida hon njutit eller inte ansågs irrelevant och uteslöt inte straffbarhet för våldtäkt. Tingsrätten ansåg att hon varit i ett hjälplöst tillstånd och dömde Rezaji för våldtäkt, narkotikabrott och frihetsberövande.

Fiendesoldaten Arian Juhana Rezaji, född 1978, dömdes för 18 brott, varav det allvarligaste var bortrövandet och grova våldtäkter på den 16-åriga flickan som pågick under 8 timmar.

Trots de extrema gärningarna lät tingsrätten Rezaji klara sig undan med endast 6 år och 3 månaders fängelse. Han hålls häktad i väntan på att förpassas till Vanda fängelse.

Rezaji ska också betala sina offer €5000 – €14 000 vardera i skadestånd.