Kategorier
Nyheter

Fiendesoldat från Fjärran Östern döms till endast 3 års fängelse för våldtäkt mot ett barn i Jyväskylä

En 24-årig fiendesoldat med ursprung i Fjärran Östern dömdes till endast 3 års fängelse efter att ha våldtagit ett barn i Jyväskylä. Tingsrätten hade möjlighet att tillämpa den nya lagen om grov våldtäkt mot barn, men valde att blidka fienden istället för att lyssna till åklagaren. Domen är till största delen hemligstämplad fram till 2080 för att skydda brottsoffrets identitet.

Enligt åklagaren hade Somchai Kritsanayut våldtagit en 14-årig flicka genom att utnyttja att hon befann sig i ett hjälplöst tillstånd samt genom att använda våld mot henne.

DOKUMENT

Mellersta Finlands tingsrätt R 20/2718

De hade träffats i hamnen i Jyväskylä i mitten av juni, där han hade söp ner henne. Enligt åklagaren tvingade han sedan offret till ett parkeringsgarage och våldtog henne där fast hon protesterade upprepade gånger och bad honom sluta.

 

Många förvärrande omständigheter

Barnet fick omfattande skador och blödningar i underlivet av våldtäkten, som åklagaren beskriver som grov. Som särskilt avskyvärda omständigheter påtalade åklagaren att offret varit ett barn, att åldersskillnaden varit stor, att gärningsmannen gett sitt offer alkohol, att gärningen varit planerad och att han tagit sitt offer till en avskild plats för att kunna våldta henne.

Kritsanayut nekade till alla anklagelser, men erkände samlag med flickan. Han förnekade att han utnyttjat flickans rädsla eller hjälplöshet eller att hon skulle ha varit oförmögen att försvara sig. Han nekade också till att ha använt våld för att genomföra samlaget. Han hävdade att det varit flickan som varit drivande till samlaget från början till slut och att han inte känt till att hon var underårig. Enligt Kritsanayut hade hon före samlaget sagt att hon var 16.

Som bevis presenterades bilder och filmer från övervakningskameror, en DNA-undersökning, beslagtagna konversationer från chat-program och utlåtanden från läkare och gynekolog.

 

Flickan var redlöst berusad

Kritsanayut medgav att han gett flickan både cider och lonken, också i parkeringshuset. Enligt honom var hon inte speciellt berusad, men han hade också sagt att han trodde hon skulle kräkas i parkeringshuset. I polisförhör hade han också sagt att hon var full när han försökte övertyga polisen om att flickan hade tagit initiativet:

– Flickorna var redan fulla när de kom efter oss.

– Hon var ganska full redan innan vi åkte till parkeringshuset.

– Hon var riktigt full redan innan hon kom med oss.

Ur filmer från övervakningskameror framgick det att flickan först lämnat hamnen ensam och att Kritsanayut strax därpå följde efter, tog ikapp henne och istället ledde henne till parkeringsgaraget.

Flickan mindes att hon skulle gå till toaletten när Kritsanayut kommit och erbjudit att hjälpa henne. Hon kom inte ihåg varför de hamnat i parkeringsgaraget, men mindes att de haft samlag där och försökt hindra Kritsanayut och bett honom sluta. Flickan hade varit jungfru före våldtäkten.

 

Tog till juridiska spetsfundigheter för att frikänna

Tingsrätten ansåg det inte bevisat att Kritsanayut använt våld på flickan för att genomföra samlaget, men däremot att han utnyttjat hennes hjälplösa tillstånd. Gärningen uppfyllde kriterierna för grovt sexuellt utnyttjande av barn, våldtäkt och grov våldtäkt. Tingsrätten hade att ta ställning till huruvida gärningen kunde räknas som grov våldtäkt av barn eller inte, eftersom försvaret hävdade att Kritsanayut inte känt till att flickan var under 16 år.

”När ett offer för våldtäktsbrott är under 16 år har man i princip alltid att göra med egenskaperna hos grov våldtäkt”, skriver tingsrätten i sitt resonemang. Men ändå lyckades rätten komma till slutsatsen att våldtäkten inte varit grov – för att hjälpa Kritsanayut med att slippa undan minimistraffet på 4 års fängelse.

Förutom de fysiska skadorna från våldtäkten har flickan också lämnats med själsliga skador som framgick ur ett läkarintyg.

Somchai Kritsanayut, född 1995, dömdes till endast 3 års fängelse för grovt sexuellt utnyttjande av barn och våldtäkt. Han ska betala sitt offer €5500 för hennes smärta och lidande och €10 500 för hennes själsliga lidande.

De finska skattebetalarna dömdes till att betala €11 500 till Kritsanayut advokat.

Kritsanayut hålls häktad i väntan på att bli förpassad till fängelse. Domen har inte vunnit laga kraft.