Kategorier
Nyheter

Fifax in på börsen: Tusentals nya investerare köpte aktier för över €15 miljoner

ECKERÖ Med hjälp av miljontals euro i bidrag från de åländska skattebetalarna och oerhörda investeringar från ägarna kommer den landbaserade fiskodlingen Fifax att lyckas lista sig på börsen Nasdaq First North.

Över 1100 investerare nappade på erbjudandet och köpte aktier i bolaget, till ett värde på €15,4 miljoner. Bolaget skriver att själva börshandeln med aktierna förväntas bli möjlig i slutet av oktober.

Verkställande direktör Samppa Ruohtula är nöjd med den lyckade emissionen:

– Det känns fantastiskt att inleda denna nya och viktiga fas på bolagets tillväxtresa tillsammans med nya aktieägare. Vi tror starkt på att efterfrågan på hållbart producerad fisk kommer att fortsätta att öka, och vi ser stora möjligheter inom landbaserad fiskodling med vårt recirkulerande akvatiska system, både i Finland och internationellt.

Fifax största ägare är den svenske taximogulen Rolf Karlsson – även känd som ”taxikungen” – som via sitt bolag FV Group äger runt 20% av fifax.

Aktierna i emissionen motsvarar runt 23% av de totala aktierna, då bolaget redan haft runt ett dussin emissioner för att få in pengar.

Totalt har Fifax tagit in €66 miljoner i investeringar sedan starten, men bolaget präglas fortfarande av problem med att få lönsamhet i verksamheten. Ifjol hade man en omsättning på €1,2 miljoner och gick back €8,4 miljoner. Som jämförelse hade havsbaserade konkurrenten M.A.T. Fish i Föglö en omsättning på €17,2 miljoner och en vinst på €429 000.

– År 2030 är vårt mål att omsättningen ska överstiga hundra miljoner euro, berättade bolagets finanschef Linda Lindroos under Fifax företagspresentation till potentiella investerare.

På grund av problemen med att komma igång har Fifax tvingats låna tiotals miljoner euro: bara ifjol emitterade styrelsen ett skuldebrev på €12 miljoner. Under fjolåret ökade bankskulderna också med €6 miljoner.

Nu när börslistningen verkställs kommer Fifax att konvertera lånet på €12 miljoner till aktier.

Ålands Nyheter är den enda mediekanal som rapporterat om Fifax strid med norske odlingsjätten AKVA Group, som tidigare levererat utrustning till Fifax, som fortfarande pågår. AKVA Group kräver att Fifax betalar sina fakturor och Fifax kräver att AKVA Group levererar betald utrustning. Enligt senaste bokslut har ingen lösning hittats i konflikten.

På bilden: Finanschef Linda Lindroos