Kategorier
Nyheter

Finland ska lära sig av Sverige hur man stoppar gängkriminalitet: Ohisalo (MP) i möte med Damberg (S)

Gängkriminaliteten ökar i Finland tack vare den politik som förts i landet under 2000-talet. Nu försöker samma partier som öppnat dörren för gängen att använda dessa som ursäkt för att avväpna den finska civilbefolkningen.

Inrikesminister Maria Ohisalo (MP) säger idag att hon är redo för ”hårda åtgärder” för att motarbeta den växande gängkriminaliteten.

– Gängkriminaliteten har tagit nya och oroande former under året, med större användning av vapen, våld och bristande respekt för myndigheterna, säger Ohisalo till tidningen Ilta-Sanomat.

– Bilden är nu att vi har ett nytt fenomen i våra händer. Den bild som förmedlas till inrikesministeriet är att detta i sig är ett nytt fenomen. Vi ser tydligt hur unga människor är involverade i gäng, med starka kopplingar till vapen och våld.

Ohisalo säger att regeringen är beredd på att införa skärpta straff för gängkriminalitet och inrätta en tjänst som ”samordnare” för ungdomsbrottslighet, men det verkliga intresset tycks ligga i att avväpna den finska civilbefolkningen. Ohisalo säger enligt tidningen Ilta-Sanomat att Finland kan ta efter Sverige och införa ”mycket strängare” vapenlagar:

– Även i Finland bör ändringar göras nu. Gängen ser nämligen att särskilt illegala vapen är synliga i brott som begås av ungdomar och att de hittas i deras ägo.

Hon berättar att hon redan för ett par vecor sedan diskuterat frågan om gängkriminalitet med sin svenske kollega Mikael Damberg (S), som uppmanade henne att vidta ”omedelbara åtgärder”.

På bilden: Damberg till vänster, Ohisalo till höger