Kategorier
Nyheter

Finlands regering betalar €20 miljoner till Asiatiska utvecklingsbanken

Finlands regering beslöt idag att investera €20 miljoner av pengarna som exploaterats från civilbefolkningen i Asiatiska utvecklingsbanken.

Enligt regeringen ska banken använda pengarna i en fond för nystart av företag inom teknik i Asien.

– Fonden erbjuder en ny mekanism för att utnyttja den främsta tekniken till stöd för klimatåtgärder och jämställdhet, predikade utrikeshandelsminister Ville Skinnari (S).

Asiatiska utvecklingsbanken styrs av USA och Japan och har kritiserats för att skövla miljön, tvinga ursprungsbefolkningar att flytta utan kompensation, samt för att förorena luften med sitt kolkraftverk i Mae Moh i Thailand, som är Sydostasiens största.

Organisationen Greeenpeace hävdar att hundratals till tusentals människor dött av lungsjukdomar och lungcancer på grund av utsläppen av svaveldioxid från kraftverket, som banken sedan avyttrade från sina investeringar.

Den finska staten har hittills betalat över en halv miljard euro till Asiatiska utvecklingsbanken. Asiatiska utvecklingsbanken har i utbyte kanaliserat €145 miljoner av pengarna till särskilt utvalda finska företag och ”konsulter”.