Kategorier
Nyheter

Finska regeringen har fortfarande inte släppt planerna på covid-pass

Under en presskonferens idag sade socialminister Krista Kiuru (S) att fortsatta tester för Covid-19 kommer att riktas till ovaccinerade, de som tidigare haft sjukdomen och de som uppvisar symptom. Men ingen grupp utesluts.

– Alla som har symptom som tyder på coronavirus eller misstänks vara smittade måste fortsätta ha tillgång till testet, sade Kiuru under presskonferensen, rapporterar Ilta Sanomat.

Särskilt de personer som löper risk att drabbas allvarligt ifall de smittas kommer fortsatt att ha tillgång till tester, såsom vårdpersonal, äldre och sjukhuspatienter.

Barn under 12 år ska inte längre behöva testas vid symptom om inte någon i den närmsta familjen exponerats för viruset. Att testa sig hemma istället för att direkt kontakta sjukvården sägs nu vara ett bra alternativ.

 

Vägrar skrota covid-pass

Planerna på att påtvinga den finska civilbefolkningen vaccinationspass har fortfarande inte lagts på is – trots att länder som Danmark och Storbritannien redan skrotat sådana tyranniska idéer. Istället försöker den finska regeringen nu slingra in passen genom att säga att de kanske endast ska användas i särskilt virusdrabbade områden. Men något konkret om covid-passen har fortfarande inte kommit – kanske i väntan på besked från personer med större inflytande än regeringen.

För resor från utlandet till Finland fortsätter reglerna för vaccination och testning att vara oförändrade. Men de stränga reglerna kan i praktiken ofta ignoreras av inresande tack vare att det inte kontrolleras så noga.

På bilden: Krista Kiuru