Kategorier
Nyheter

Försökte klyva barn med yxa under psykotisk fylla – döms till villkorligt fängelse

Villkorligt fängelse i 1 år och 5 månader blev straffet för en man som lät en psykos löpa fullt ut på fyllan i Lemland och försökte klyva ett 8-årigt barn med en yxa.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/1

Enligt åklagaren hade Johan Myrberg under en dag i juli 2019 först slagit en familjefar i huvudet och sedan sagt till mannens 8-årige son ”Gå ut, annars dödar jag dig!”. Därefter försökte Myrberg göra slag i saken och kastade en yxa mot barnet – som tack och lov missade.

Själv nekade Myrberg till brott och sade att han inte mindes något.

Barnet berättade i polisförhör att Myrberg druckit för mycket öl och blivit arg. När Myrberg kom in i stugan sade han ”Gå ut, annars dödar jag dig!”. När ungen sprang ut ur stugan hivade Myrberg en yxa efter honom, som istället landade i vattnet nära honom. Pojken fortsatte springa tills han hittade ett gömställe. Ett vittne ur dryckesgillet hade sedan sökt upp pojken.

Myrberg själv skyllde på att han var utarbetad och haft flera nätter utan sömn och att det kombinerat med alkoholen försatt honom i tillståndet.

 

Yxa hittades i sjön

Pojkens far berättade att Myrberg börjat tala osammanhängande och ”surrealistiskt”, samt börjat hiva lösöre omkring sig. Fadern hade också fått sig ett slag mot huvudet av Myrberg och hört Myrberg skrika åt hans son. Sedan hade hela dryckesgillet skenat till skogs för att gömma sig för Myrberg och ringa polisen.

Ett vittne berättade att han sett springa ifrån stugan och sett Myrberg komma efter och svinga en yxa. Vittnet hade trott att yxan kastats för att skrämma fadern och inte uppfattat att den kastades mot pojken.

Polisen hittade yxan där pojken sagt att den kastades. Tingsrätten kunde konstatera att den kastats med kraft för att ha kunnat flyga så långt. Tingsrätten ansåg att gärningen varit grov, då ett eggvapen använts och en svår kroppsskada eller ett livshotande läge kunnat uppstå. Dessutom hade gärningen riktat sig mot ett barn.

Johan Ivar Myrberg, född 1989, dömdes till 1 år och 5 månaders villkorligt fängelse för misshandel, olaga hot och försök till grov misshandel. Domen har inte vunnit laga kraft.

På bilden: Profeten Elisha bärgar en yxa från sjön