Kategorier
Nyheter

Gängmedlem tidigare dömd för hot och misshandel av vittnen

Ålands Nyheter har tidigare rapporterat om invandrargänget som drev en brutal narkotikaliga på Åländska skolor under minst två års tid och ställdes inför rätta i Ålands tingsrätt i december. Bland de åtalade fanns rumänen Georgian Pruteanu och iraniern Shajan Amani, som bägge dömdes för grov misshandel efter att de deltagit i en väpnad gängmisshandel och tortyr utav en finländsk student bakom Baltichallen.

Ålands Radio var först med nyheten om de bägge männens tidigare domar.

I en rättegång från februari ifjol förde åklagaren fram totalt 10 punkter gentemot Georgian Pruteanu (som även kallar sig Manuel Georgian) samt hans medåtalade, rumänen Dragos-Ionut Neculai (som även kallar sig Dragosp Neculai). Förutom de åtalade vittnade åtta personer i tingsrätten och åklagaren presenterade bevismaterial i form av bland annat foton, polisbeslag och utskrifter från en telefon.

Georgian Pruteanu / Manuel Georgian
Georgian Pruteanu / Manuel Georgian

Skulle gröpa ur ögonen på vittne

Det var i maj 2015 som Pruteanu, officiellt född 2000, hade kommit in i ett klassrum i Kyrkby högstadieskola och sökt upp en elev som hade en filminspelning på sin telefon av ett slagsmål där Pruteanu var inblandad. Pruteanu hade knuffat eleven och krävt att han skulle radera filmen ifall han inte ville ha en penna inkörd i ögat. Pruteanu hindrade eleven att ta sig ur klassrummet och hindrade även andra från att ta sig in. Eleven vägrade trots hoten radera filmklippet eftersom det var värdefullt bevismaterial i ett eventuellt polisärende, något som enligt åklagaren hade gjort Pruteanu ännu vildare. Ett vittne hade lyckats ta sig in i klassrummet för att gå emellan personerna.

Efter Pruteanus hot hade eleven polisanmält händelsen och låtit polisen kopiera filmen från hans telefon. Två veckor efter den första incidenten hade Pruteanu igen sökt upp eleven på skolgården och hotat med att elda upp hans fordon och gröpa ur hans ögon ifall filmklippet spreds. Pruteanu hade tagit tag i elevens haka och stirrat honom i ögonen för att förstärka sitt hot. Tingsrätten ansåg att Pruteanu utsatt eleven för ett överhängande hot om allvarligt våld.

Dragos-Ionut Neculai och Georgian Pruteanu

Togs på bar gärning av polisen

I åklagarens tredje punkt åtalades Pruteanu för snatteri på Mariebad och i den fjärde punkten åtalades Pruteanu samt kumpanen Dragos-Ionut Neculai för stöld efter att de brutit sig in i ett båthus och stulit verktyg. Pruteanu åtalades även för skadegörelse av en brandsläckare.

Åklagarens sjätte åtalspunkt gällde stöldförsök och skadegörelse efter att Pruteanu och Neculai tagits på bar gärning av en polispatrull då de försökte bryta sig in i myntlåset på en av Mariehamns stads toaletter vid Nabben. Rumänerna hade utrustat sig med borrmaskin, bultsax och två skruvdragare för sin gärning. Ett vittne hade hört oljudet när männen försökte bryta sig in i myntlåset och ringt polisen. Tingsrätten ansåg att männen lyckats skada Mariehamns stads myntlås till ett värde av €1845.

Dragos-Ionut Neculai / Dragosp Neculai

Skulle krossa alla ben på vittne

Åklagarens åttonde och nionde åtalspunkter gällde ytterligare två fall av övergrepp i rättssak efter att Pruteanu försökt hotat två vittnen till tystnad i en brottsutredning. Pruteanu hade i oktober 2015 sökt upp en yngling i Vikingahallen i Jomala, lyft en penna och hotat med att sticka ut ögonen på ynglingen på grund av att ynglingen talat med polisen angående en misstänkt stöld. Pruteanu hade sedan tagit strupgrepp på ynglingen. Tingsrätten ansåg att gärningen var allvarligare än de tidigare åtalen för övergrepp i rättssak eftersom Pruteanu även använt fysiskt våld.

I samband med en brottsutredning mot Pruteanu hade han också hotat en minderårig pojke i Eckerö i maj 2016. Pruteanu hade hotat att krossa alla ben i kroppen på pojken och varnat honom för att visa sig i skolan resten av veckan. Pojken tog hoten på allvar och stannade hemma från skolan den veckan. Enligt förundersökningsförhören hade pojken efter Pruteanus hot varit ovillig att visa meddelanden från Pruteanu för polisen.

Slutligen åtalades Pruteanu för misshandel efter att han i oktober 2016 slagit en yngling och knuffat honom till marken på en parkering i Mariehamn. Pruteanu erkände brottet.

Tingsrätten dömde Georgian Pruteanu fyrfaldigt för övergrepp i rättssak samt för snatteri, stöld, skadegörelse, stöldförsök och misshandel. Straffet blev 4 månaders villkorligt fängelse samt att ersätta staten med €300 i rättegångskostnader, ersätta den stulna och vandaliserade egendomen samt ersätta sina offer totalt €1600 för lidande och ersätta deras rättegångskostnader. Kumpanen Dragos-Ionut Neculai dömdes av tingsrätten för stöld och stöldförsök till €210 i böter, motsvarande ca tre och en halv limpa cigaretter, samt att ersätta den stulna och vandaliserade egendomen.

Skickade grova och sexuella hot i över ett års tid

I november 2017 stod Pruteanu åter inför rätta på Åland, denna gång tillsammans med iraniern Shajan Amani.  Åklagaren förde fram 5 åtalspunkter mot invandrarna samt presenterade bevis i form av bland annat ett polisvittne, Facebook-meddelanden, en videofilm och en startpistol beslagtagen i en husrannsakan.

Pruteanu stod åtalad för att under över ett års tid ha skrivit grova hotelser till en person och hans mor. Enligt åklagaren hade Pruteanu åtminstone skrivit:

(Ålands Nyheter har till viss del censurerat grovt språk och uppgifter som kan identifiera brottsoffer)

– vill du att jag slår dig tills du kissar på dig??

– ***** om jag får tag i dig gör jag så att du kommer att ångra även första steget du tog här

– Du kan gå åt helvetet … ta i beaktande att jag inte är pappa då jag får tag i dig ***** kommer jag att slå dig må ***** dö så att 3 sjukhus ska neka dig

– Hör du, om du är så stor i käften varför ska vi inte träffas och göra upp mellan oss två?

– *****, om jag får tag i dig kommer jag att slå dig tills vattnet i din skalle ska börja ringa

– En gång har jag sprungit efter dig, men då fick jag inte tag i dig men den här gången kan jag svära att jag kommer att få dig att sitta på knä och be mig att inte längre ge dig

– men innan han kommer ska du se vad som händer mellan oss två. Jag kommer att ge dig en sådan behandling som du aldrig sett på denna jord och om jag får tag i din mor önskar jag inte att du vet vad jag kommer att göra med henne. Om du har kommit ända fram till min far i *****, ska du se vad jag kan göra på denna ö. Alla marockaner som du har sett tillsammans med mig kommer att leta efter dig och du kan inte komma undan.

– Må jag k****a dig i halsen din k**sugare, din piraterna från Kariberna om jag får tag i dig kommer jag att kn****a dig i a****et! Verkligen jag ska dra ner dina byxor och stoppa min k** i ditt a***l. Kom du bara, må jag stoppa min k** i din hals, för så fort du sätter foten på ön kommer jag att blåsa din hjärna ut din djävuls unge.

– du vet väl att alla marockaner hoppar på dig och det inte finns någonting som du kan göra

– Jag är förberedd att k****a dig i a***et

– må jag k****a din hals

– så jag ska få veta om detta och få k****a dig i a***et

– jag k****ar dig i a***et

– Hör du *****, jag sprang efter dig en gång och jag misshandlade ***** bror och du kunde inte göra något åt det. Vad skulle du kunna göra mig nu?

– Om du är så smart, låt oss slåss en mot en

– Du ska se hur en smart pojke som jag är kan göra att du blir desperat

– När du hinner ring mig då kommer vi att se vem som hamnar på sjukhuset

– Din dåre tänker du inte på att din mor är här och du är i *****? Jag trampar på henne medan hon sitter och tigger/ ger oralsex

Förutom hoten hade Pruteanu även skickat ett videoklipp till personen där en pistol avfyras flera gånger. Tingsrätten ansåg att brottsoffret haft grundad anledning att frukta för sin egen och sina familjemedlemmars säkerhet.

EKOL Firat Magnum kal. 9 mm P.A.K

Polisen beslagtog vapen

Shajan Amani (som även kallar sig Shayan Adriano Zadeh och Abdollah Zadeh) stod åtalad för skjutvapenbrott efter att polisen fått nys om att han hade ett skjutvapen och gjort husrannsakan. Amani nekade innehav av vapnet men berättade för poliserna var det låg nedgrävt. Vapnet, som var en 9mm startpistol av märket EKOL, beslagtogs av polisen.

De bägge männen åtalades även för grovt äventyrande av trafiksäkerheten då de i maj 2017 i hög hastighet försökte fly från en motorcykelpolis med sina mopeder på cykelbanor i Mariehamn.

Shajan Amani / Shayan Zadeh / Abdollah Zadeh

Tingsrätten dömde iraniern Shajan Amani för skjutvapenbrott och grovt äventyrande av trafiksäkerheten till €420 i böter, körförbud och en brottsofferavgift på €80.

Rumänen Georgian Pruteanu dömdes av tingsrätten för olaga hot, grovt äventyrande av trafiksäkerheten och trafikförseelse till 5 månaders så kallat ungdomsstraff.’

På bilden längst ovan i artikeln uppträder Pruteanu tillsammans med socialdemokraternas lagtingsman Igge Holmberg i en musikvideo av rapparen Alloy Yee Shong. Den i Mariehamn bosatte Yee Shong uttrycker i musikvideon sin avsky mot så kallade ”snitches” – slang för personer som samarbetar med polisen.