Kategorier
Nyheter

Gängmedlemmar dömda efter hot och rån mot vittne

PÅ FRI FOT Tre unga gängmedlemmar dömdes till lindriga straff och släpptes på fri fot efter att under mars ha hotat ett vittne och krävt personen på €500 som straff för vad vittnet sagt i ett tidigare polisförhör. Situationen kulminerade med att en rumänsk man rånade vittnets moped från en annan person. Alla bedyrade sin oskuld i rätten och åklagaren fick pressa det veliga vittnet, som hade drabbats av plötslig tunghäfta och minnesförlust. Två av gängmedlemmarna stod också åtalade för inbrottet på Vikingahallen och Kyrkby högstadie.

Enligt åklagaren hade Georgian Pruteanu, Rasmus Wikman och Melvin Willford tillsammans begått övergrepp i rättssak när de försökt utpressa ett vittne. Pruteanu stod också åtalad för att ha rånat vittnets vän. Brotten skedde under mars i år.

Vittnet hade i ett tidigare polisförhör berättat om ett brott som Wikman begått och på grund av detta hade Wikman och Willford konfronterat vittnet vid Mariehamns stadsbibliotek och krävt att han skulle betala €500 till Wikman före 20e mars ifall han inte ville ha stryk.

Några dagar senare träffade de på vittnet vid Klinten och upprepade sina hot., denna gång tillsammans med Pruteanu. Åklagaren presenterade också bevis på att gängmedlemmarna upprepade gånger skickat meddelanden och ringt samtal till vittnet med hot om misshandel ifall han inte betalade €500 till Wikman.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/66

Nekade till brott

Till slut hade Pruteanu rånat vittnets vän på mopeden under hot om misshandel. Pruteanu och Willford stod också åtalade för penningtvätt och häleri efter att de tillgripit en bärbar dator och ett kassaskrin från Vikingahallen, samt fyra ipads och en högtalare från Kyrkby högstadie.

Alla tre nekade till att ha hotat eller utpressat vittnet. Wikman medgav att han sagt till vittnet att vittnet var skyldig honom €500, men nekade till att hotat. Pruteanu nekade också till att ha rånat vittnets vän. Både Pruteanu och Willford nekade till häleri och penningtvätt.

 

Vittne hade svårt att minnas

I förundersökningen hade det hotade vittnet berättat att han var på stadsbiblioteket när han fick ett meddelande av Willford om att komma ut och träffas. När vittnet kom ut var också Wikman där och Willford hade sagt att vittnet hade att betala €500 till Wikman före 20 mars eller bli misshandlad. Några dagar senare träffade han Willford, Wikman och Pruteanu på Klinten, där hoten upprepades.

I rätten drabbades vittnet av en mystisk minnesförlust, och kunde inte komma ihåg så mycket av vad som hänt, trots att det bara var för någon månad sedan. Han var inte särskilt villig att berätta om händelsen och kom bara ihåg att Pruteanu sade att de skulle ta hans moped och att Wikman och Willford bara stod bredvid. Vittnet ville urskulda gänget och hävdade att det som sades om €500 inte varit allvarligt menat och att han redan löst saken med Wikman och Willford. Gällande vad han tidigare sagt i förundersökningen menade vittnet att han blivit missuppfattad. Pressad av åklagaren velade vittnet fram och tillbaka angående vad som egentligen hänt.

 

Skulle slå och ”k****a”

Pruteanu berättade i rätten att de sett vittnet på Klinten och skenat efter honom för att få pengar som vittnet var skyldig Wikman. Wikman hade sagt till vittnet att han måste ge sin moped ifall han inte kunde ge pengar. 

Vittnet hade bytt sin moped mot en cross, men gänget var fortfarande ute efter mopeden och letade upp den nye mopedägaren. När de fick tag i honom blev han rånad på mopeden av Pruteanu, som hotat med att ”slå och k****a” honom och komma hem till honom ifall han inte fick mopeden.

Pruteanu hävdade att de andra inblandade pratat ihop sig för att försöka skylla allt på honom. Enligt rätten var han ensam skyldig till rånet, medan alla tre gängmedlemmar var skyldiga till övergrepp i rättssak.

 

Stulen elektronik påträffades hos rumän

Gällande inbrottet på Vikingahallen syntes tre olika personer på en film från en övervakningskamera. I Kyrkby högstadieskola nära intill hade ett fönster krossats och tjuvarna hade brutit sig vidare in med hjälp av kofot och skruvmejsel och förstört mycket under sin framfart. 

Stulen elektronik påträffades gömd i Pruteanus bostad. Han hävdade att han förvarade sakerna åt Willford, som hade kommit till honom med stöldgodset och berättat att han brutit sig in i Vikingahallen. Willford å sin sida sade i rätten att han inte haft något att göra med inbrottet, och att han försökt skydda Pruteanu genom att ta på sig det.

Rätten hade inte tillräckliga bevis för att konstatera vilka personer som begått stölden. De tre personer som syntes på övervakningsfilmen kunde inte identifieras och enligt den tekniska undersökningen hade de haft handskar på sig under inbrottet. Skoavtryck som säkrades från gärningsplatsen matchade inte med någon av de misstänktas skor. På övervakningsfilmen sågs en av personerna bära byxor av märket Adidas. Pruteanu berättade för rätten att han aldrig använder byxor av märket Adidas.

 

Pruteanu
Pruteanu tränar boxning iförd Adidas-byxor

 

 

Tingsrätten kunde ändå konstatera att både Pruteanu och Willford erkänt att de hanterat den stulna elektroniken, trots att den var tydligt märkt som skolans egendom.

 

Alla släppta på fri fot

Georgian Pruteanu, officiellt född 2000, dömdes för övergrepp i rättssak, rån, häleri, olaga hot, våldsamt motstånd mot tjänsteman, sju fall av lindrig skadegörelse, misshandel och falsk angivelse till endast 7 månaders fängelse. 

Åklagaren krävde att Pruteanus tidigare brottslighet skulle utgöra grund för straffskärpning. Rumänen är tidigare dömd bland annat för att ha misshandlat en yngling medvetslös i Lemland, misshandlat en gycklare i Mariehamn, oprovocerat misshandlat en yngling i Mariehamn, hotat med att gröpa ur ögonen på en skolelev, hotat med att krossa alla ben på ett vittne, hotat med att sticka ut ögonen på ett annat vittne, misshandlat en annan yngling i Mariehamn, skickat kopiösa mängder med perversa mordhot och våldtäktshot till en person och hans mor och annat.

Pruteanu dömdes för några dagar sedan till ett ovillkorligt fängelsestraff för misshandel, stölder och annat. Tingsrätten ansåg att han måste få lindrigare straff på grund av dessa brott och dömde honom till 9 månaders ovillkorligt fängelse, samt bestämde att han omedelbart ska försättas på fri fot.

Rasmus Wikman, född 2004, dömdes för övergrepp i rättssak som ung förbrytare till €420 i böter.

Melvin Willford, född 2002, dömdes för övergrepp i rättssak som ung förbrytare, försök till penningtvätt som ung förbrytare, två fall av olaga tvång som ung förbrytare och ett annat brott till 4 månaders och 15 dagars villkorligt fängelse. Han ska solidariskt med Pruteanu ersätta Kyrkby högstadie €2200 för tillgripen egendom.