Kategorier
Nyheter

Invandrarliga döms för försäkringsbedrägeri med bilbrand

MARIEHAMN Bilbranden på fotbollsplanen i Hindersböle i januari var ett försäkringsbedrägeri iscensatt av en kurdisk pizzabagare, som anlitade kända kriminella för att mitt i natten ta hans bil och elda upp den. Pizzabagaren hade räknat med att tjäna kring €15 000 på bedrägeriet, medan de andra invandrarna skulle få dela på €1500. Nu döms alla av tingsrätten till lindriga straff, inklusive en svensk som hade äran att dömas för sitt etthundrade brott begått på Åland.

Enligt åklagaren hade ligan gjort sig skyldig till försök till grovt bedrägeri, eller åtminstone till försäkringsbedrägeri. Kurden Adel Hosseini, som driver en pizzeria i Mariehamn, anklagades för brottet tillsammans med rumänen Georgian Pruteanu, svensken Kasper Demander och italienaren Narcis-Emanuel Brancu.

Under natten till den 27 januari larmades det om en bil som brann på fotbollsplanen i Hindersböle. Brandkår och polis ryckte ut och kunde släcka branden, men bilen var totalförstörd. Hosseini var ägare till bilen och anmälde den som stulen och uppbränd till försäkringsbolaget.

– I verkligheten har Hosseini kommit överens med Brancu, Demander och Pruteanu, om att de mot ekonomisk ersättning, ska hämta bilen och bränna upp den. Hosseini har i detta syfte, natten mellan den 26 och 27 januari 2020, lämnat bilen olåst med nycklarna i. Brancu, Demander och Pruteanu har sedan, via omvägar, kört bilen till Backebergs sportfält i Mariehamn och där tänt eld på bilen, hävdade landskapsåklagare Peter Rikberg i rätten.

Hosseini stod anklagad för det huvudsakliga bedrägeriet, medan de tre andra stod anklagade för medhjälp till försök till grovt bedrägeri. Enligt åklagaren hade Hosseini försökt plocka ut mellan €13 000 och €15 000 i försäkringspengar, varav han hade lovat sina kumpaner en summa på €1500 att dela på.

 

Adel Hosseini / Argash Rojhalat

Hosseini nekade till anklagelserna. Han menade att bilen nyligen blivit renoverad och att han inte haft några motiv till att få den förstörd. Bilen hade stått olåst med nycklarna i. Brancu bestred anklagelserna och hävdade att han lämnat platsen och inte ville ha något att göra med eldandet av bilen.

Demander nekade också till anklagelserna. Han hade inte varit med i någon deal med Hosseini, utan endast med Pruteanu, som enligt Demander lovat honom ersättning för att hjälpa till med att elda upp Hosseinis bil. Pruteanu nekade till anklagelserna och hävdade att det istället var Demander som varit drivande i dealen med Hosseini. Pruteanu sade att han inte hade blivit erbjuden någon ersättning.

 

Försökte flera gånger sälja bilen

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/63

Tingsrätten konstaterade att Demander medgett att han framfört bilen och att Demander, Pruteanu och Brancu alla medgett försök till grov stöld vid Ålands Golfklubb, som de körde till med bilen under natten. Både Demander och Pruteanu medgav att de eldat upp bilen.

Bland bevismaterialet fanns flera annonser som Hosseini satt ut för att försöka sälja bilen för €14 500 – €18 000 före den eldades upp.  En faktura från en bilverkstad visade på problem med en läckande vindruta oljetillförseln i december 2019.

Pruteanus telefon hade undersökts av polisen, som hittade spår av kommunikation mellan honom och Hosseini vid 3-tiden på natten som bilen tillgreps. Hosseini hade kontaktat Pruteanu via videochat.

Klockan 4 på natten hade sällskapet tankat bilen, vilket framgick ur ett kvitto. På en övervakningsfilm syntes Pruteanu, Demander och Brancu besöka Shell Select för att göra inköp klockan halv 5 på natten.

Ett utomstående vittne hadde sett bilen brinna och larmat polisen strax före kl 5 på natten.

Försäkringsbolaget hade nekat att ge ersättning till Hosseini, eftersom han själv lämnat bilen olåst och med nycklarna i när den stulits.

 

Nattliga affärer med mystiskt paket

I rätten berättade Hosseini att han inte gett någon lov att låna hans bil eller elda upp den. Däremot skulle ett hemligt paket hämtas från bilen av Pruteanu och eventuella andra personer och därför hade de varit i kontakt innan. Därför hade han också lämnat bilen olåst. Hosseini ville inte avslöja vad Pruteanu skulle hämta från bilen. Hosseini hävdade att han nyligen före branden spenderat €2000 på att reparera bilen.

Hosseini ansåg att Pruteanu, Demander och Brancu stulit hans bil, men han hade inga straffyrkanden eller ersättningskrav mot dem, eftersom de är hans vänner.

Brancu berättade i rätten att trion fått lov att låna bilen och köra runt med den. Han kände inte Hosseini. De hade åkt till Godby, bensinstationen och till sportplanen i Hindersböle. Brancu hävdade att han fick reda på att de andra tänkte elda upp bilen först när de kom till sportplanen. Han visste inte varför de skulle elda upp bilen och hade inte hört om någon ersättning. Han sprang iväg från platsen redan före bilen tändes på.

 

Georgian Pruteanu / Manuel Georgian
Georgian Pruteanu / Manuel Georgian

 

Ville röja undan fingeravtryck

Pruteanu berättade å sin sida att han och Hosseini ofta brukade vara i kontakt med varandra och att Hosseini tidigare sagt att han glömt nycklarna i bilen. Det var Demanders idé att de skulle åka och ta en titt på bilen och sedan köra runt med den. Enligt Pruteanu hade de lov att låna bilen och han menade att alla tre gemensamt tagit beslutet att elda upp bilen, eftersom de kom på att den var full med deras fingeravtryck. Demander hade enligt honom föreslagit var de skulle hämta en bensindunk och också varit den förste som försökt tända på. Pruteanu hade sedan lyckats få fyr. Sedan hade trion skenat iväg.

Pruteanu sade i rätten att han inte känt till någon överenskommelse med Hosseini om att elda upp bilen och få försäkringspengar. I det första polisförhöret hade han däremot sagt att både han och Demander känt till Hosseins idé och blivit erbjudna pengar för att bränna upp hans bil. Brancu hade också fått höra om planerna flera dagar före händelsen. I polisförhör sade Pruteanu att de skulle få €1500 efter att Hosseini fått pengarna från försäkringsbolaget.

I rätten menade Pruteanu att det han sagt i polisförhöret inte stämde, utan att han blivit pressad av polisen att säga så för att inte sättas i fängelse.

 

Demander
Kasper Demander

 

Historier ändrades i rätten

Demander berättade i rätten att Pruteanu berättat att Hosseini hade något för dem att hämta i hans bil och att de också skulle få låna bilen. Pruteanu hade också talat om ersättning som de skulle få för att hämta det som fanns i bilen, som han, Demander och Brancu skulle dela på. Demander ville inte berätta vad som skulle transporteras eller ifall något över huvud taget transporteras. Pengarna skulle komma inom några veckor, via Pruteanu, men Demander kände inte till att det skulle handla om några försäkringsersättningar.

I polisförhöret hade Demander berättat annorlunda och erkänt att det handlade om försäkringspengar och att Pruteanu erbjudit honom att tjäna pengar, närmare bestämt €1700, som skulle delas mellan Demander, Pruteanu och Brancu. I rätten hävdade Demander att det han sagt i polisförhöret bara var påhittat.

Demander sade att han motvilligt kört bilen efter att Pruteanu föreslagit att de skulle ta den. De hade stulit en dunk med bensin för att få bränsle till bilen, som gick på diesel. Pruteanu hade efter ett tag blivit nervös över fingeravtryck och krävt att bilen måste eldas upp. Demander hade inte förstått varför, eftersom de haft lov att låna bilen. Pruteanu hade insisterat på att elda upp bilen och Demander hade föreslagit sportfältet, för att hindra branden från att spridas. Demander hade hällt ut bensin och Pruteanu hade tänt på, före de sprang iväg.

 

 

Trodde inte på utlåning av dyr bil

Försäkringsbolagets handläggare var kallad att vittna och berättade att inlösningsvärdet på bilen hade varit €14 000 – €15 000. En bilmekaniker var också kallad att vittna och berättade att han undersökt Hosseinis bil före händelsen och att det kommit rök ur den.

Tingsrätten ansåg inte att hypotesen om ett hemligt paket var trovärdig, eftersom det bara varit Hosseini och Demander som berättat om något sådant. Det ansågs heller inte särskilt trovärdigt att Hosseini skulle låna ut sin ”relativt dyrbara” bil till trion. Det fanns heller inga bevis för att Hosseini skulle ha utfört någon reparation för €2000 på bilen.

Rätten ansåg att de dyra felen med bilen och att Hosseini under ett tag försökt sälja den tydde på att han hade motiv att vilja bli av med den. Dessutom ansåg rätten att det talade för hans bedrägliga avsikter att han inte yrkat någon ersättning av trion och inte heller varit särskilt upprörd av händelsen.

Tingsrätten trodde inte heller på historierna om att polisen skulle ha pressat fram en påhittad historia under förhören, eller att de skulle ha eldat upp bilen bara för att röja undan fingeravtryck. Tingsrätten tvivlade också på Brancus berättelse om att han varit ovetande om vad som var i görningen, dels för att han varit med och gjort ett inbrottsförsök på Ålands Golfklubb och dels för att han var med och hämtade en bensindunk, trots att bilen gick på diesel. De andra hade också berättat att Brancu var med i sammansvärjningen.

 

Har dömts för över 100 brott på två år

Adel Hosseini, som även går under namnet Argash Rojhalat, dömdes för försök till grovt bedrägeri till 4 månader och 15 dagars fängelse.

Georgian Pruteanu, som även går under namnet Manuel Georgian, dömdes för medhjälp till försök till grovt bedrägeri, samt misshandel, ovarsam hantering, försök till stöld och två stölder till 5 månaders fängelse. Pruteanu önskade samhällstjänst istället för fängelse, men ansågs inte lämplig för det. Tingsrätten ansåg det istället motiverat att skärpa hans straff, på grund av omfattande tidigare brottslighet. Pruteanu har tidigare dömts tre gånger till villkorligt fängelse och två gånger till ungdomsstraff.

 

100

 

Kasper Demander dömdes för medhjälp till försök till grovt bedrägeri, tre fall av misshandel, skadegörelse, ovarsam hantering, försök till stöld samt diverse småbrott till 5 månaders fängelse. Tillsammans med tidigare domar har Demander nu dömts för över 100 olika brott sedan augusti 2018.

Tingsrätten ansåg att hans synnerligen höga brottsfrekvens på sistone på sistone skulle utgöra en straffskärpningsgrund, medan Demander själv berättade att han kommit till insikt om att den brottsliga livsstilen inte längre kan fortsätta. Han har redan suttit häktad i 50 dagar och tingsrätten drog av den tiden från fängelsestraffet.

Narcis-Emanuel Brancu dömdes för medhjälp till försök till grovt bedrägeri, ovarsam hantering och försök till stöld till 4 månaders villkorligt fängelse.

Foto: Kim Jansson