Kategorier
Nyheter

Utländsk karl döms till fängelse för försäkringsbedrägeri med orientaliska gardiner

Tingsrätten behandlade nyligen ett riktigt gammalt försäkringsbedrägeri, som skedde 2012. Enligt åklagaren hade en utländsk karl försökt vilseleda ett svenskt och ett åländskt försäkringsbolag och försökt få dem att betala ut för höga skadeersättningar.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R17/99

Han krävde först €4500 av det åländska försäkringsbolaget för sina gardiner – som skulle ha förstörts vid en brand. Ett par dagar senare krävde han ersättning också av det svenska försäkringsbolaget.

Till det åländska bolaget uppgav han först att gardinerna varit värda €1500, sedan var de värda €4500 i vad han uppgav till det svenska bolaget, för att slutligen enligt honom bli värda €11 000. Åklagaren värderade gardinerna till €500 och anklagade utlänningen för att ha försökt sig på grovt bedrägeri för att fiffla till sig €21 500. Brottet skedde 2012.

Utlänningen dök inte upp på rättegången. I polisförhör hade han sagt att han hade dubbla hemförsäkringar och att allt rörde sig om ett missförstånd, då gardinernas värde var 11 000 i en arabisk valuta – inte i euro.

Tingsrätten köpte inte den historian och ansåg utgående från bevisen att det inte kunnat vara frågan om något missförstånd, när valutorna stått klart utmärkta.

Mannen, född 1968, döms til 6 månaders villkorligt fängelse för försök till grovt bedrägeri.

Temabild