Kategorier
Nyheter

Annika Hambrudd (C) använde sin ministermakt för att stoppa ungdomsfest – påstod att människor skulle dö

Den nordiska förmyndarstaten har fått ett nytt ansikte – eller åtminstone en stark kandidat till att bli det ansiktet efter att kulturminister Annika Hambrudd (C) under helgen använde sin ministermakt till att sätta stopp för en ungdomsfest i Hammarland. Hon gick så långt som att påstå att människor kommer att dö ifall ungdomarna tilläts sitt samkväm.

Enligt Ålandstidningen hade en redig ungdom planerat att ordna ett gille för flera hundra deltagare på Hammarbo, när minister Hambrudd fick nys om saken och hastigt skickade ut ett pressmeddelande till lokal vänstermedia där hon skrev att det kommit till hennes kännedom att det ordnas stora privata fester:

– Jag uppmanar alla föräldrar att prata med sina barn och unga vuxna om att i nuvarande situation undvika att arrangera och delta i större fester!, skriver ministern i sitt meddelande till vänstermedia.

Festen ställdes till sist in av arrangören – trots att den hade ordnat polistillstånd för tillställningen.

Minister Hambrudd gick så långt som att hävda att människor skulle dö ifall festen ordnades i Hammarbo. Trots beskäftigheten och hetsandet från vänsterkant finns det inget förbud mot privata tillställningar eller restriktioner kring hur dessa ska hållas.

 

 

Uppdaterad 26.10.2020:

Under landskapsregeringens presskonferens om Covid-19 idag passade lantrådet Veronica Thörnroos (C) på att också hon i ilskna ordalag åthuta de åländska undersåtar som har mage att arrangera eller delta i privata kalas – speciellt på sådana där det serveras alkohol och skattebetalare riskerar mänsklig kontakt:

– Det som börjar tryta hos Ålands folk är sunt förnuft och tålamod!

– Det som gör att jag lyfter upp den här frågan är helgens tilldragelse där man funderade på att ordna ett samkväm främst riktat till ungdomar med ett ganska stort antal inbjudna.

–Jag vill på landskapsregeringen vägnar avråda från dylika sammanhang. Så länge vi har den situation i landskapet som vi har med en accelerationsfas av Covid-19 så är det inte förnuftigt att samlas i såpass stora kretsar som var aktuellt i det här fallet.

– Och definitivt inte om där också ska serveras alkohol!

Lantrådet fortsatte också att tjata om att tvätta händerna och hålla avstånd till andra människor, såsom hon nu gjort i flera månaders tid. Trots de hårda orden och den öppet nedlåtande attityden mot ålänningarna är ungdomar och andra festsugna fortfarande fria att helt och hållet strunta i vad Thörnroos och Hambrudd har för åsikter om deras privata umgänge.