Kategorier
Nyheter

Glopligan dömdes för bilstölder, inbrott och uppstudsighet mot poliser

Stöldvågen som gått över Åland under året ser ut att åtminstone delvis klaras upp, efter en dom mot den så kallade ”glopligan”. Ligan har utmärkt sig genom att systematiskt stjäla bilar som står olåsta och köra sönder dem under sina stöldräder runtom fasta Åland. Respekten för ordningsmakten har eroderats inom ligan, som nu attackerar poliser med sparkar, tillhyggen och perversa mordhot. 

Stöldvågen som gått över Åland under året ser ut att åtminstone delvis klaras upp, efter en dom mot den så kallade ”glopligan”. Ligan har utmärkt sig genom att systematiskt stjäla bilar som står olåsta och köra sönder dem under sina stöldräder runtom fasta Åland. Respekten för ordningsmakten har eroderats inom ligan, som nu attackerar poliser med sparkar, tillhyggen och perversa mordhot.

 

Åtalspunkt förkastades

Kasper Demander, Alexander Ferreira, Henrik Sjöström, Johannes Åberg, samt en minderårig glop, stod åtalade i ett 40-tal punkter, för brott som begåtts mellan januari 2018 och september 2019.

Åklagaren hävdade att Demander och Ferreira tillsammans brutit sig in hos ProSound vintern 2018 och stulit två kassalådor samt ljudutrustning för över €1000, men bägge nekade till att ha varit på platsen och tingsrätten kunde inte heller hitta några starka bevis för deras skuld. Personerna som syntes på filmer från övervakningskamerorna hade varit maskerade och i övrigt framfördes endast hörsägen som bevis mot dem. Tingsrätten förkastade åtalspunkten såsom ostyrkt.

 

Stal tre bilar samma kväll

I slutet av februari i år hade Demander, Ferreira och Åberg tillsammans stulit en pick-up på Doktorsvägen i Mariehamn. Bilen hade stått olåst och med nycklarna i. Glopligan har tidigare dömts för en stor mängd bilstölder som gått till på samma vis. De hade lyckats ta sig till Godby före de kört sönder bilen. I Godby stal de en Volvo som stått olåst med nycklarna i. De lyckades endast komma till Kroklund i Saltvik före även denna bil var sönderkörd. I Kroklund stal de en Mazda som stått olåst med nycklarna i. Mazdan körde trion till Mariehamn, där de lämnade den.

Under samma dag hade trion även gjort ett besittningsintrång i en sommarstuga genom att krossa en ruta och ta sig in. Där hade de suttit och härjat och skräpat ned tills polisen kom. Alla erkände besittningsintrånget. 

Demander erkände lindrig bruksstöld av pick-upen, men vägrade ersätta några skador på bilen. Han menade att det inte funnits kylarvätska i bilen och att den inte gått sönder alls, utan bara stannat. Demander och Ferreira medgav lindrig bruksstöld av Volvon och godkände att betala vad ägaren begärt för skador och merkostnader.

Demander erkände lindrig bruksstöld av Mazdan, men Ferreira bestred anklagelserna och menade att han inte riktigt kom ihåg vem som kört Mazdan.

Tingsrätten menade att ingen av bilstölderna kunde anses som lindrig. Fordonen hade inte återbördats där de togs ifrån. Pickupen hade inte gått att starta efter natten och Volvon hade måsta skrotats. Däremot hade ägaren till pickupen slarvat med att ge något underlag till värdet på skadorna och hans yrkanden förkastades som outredda.

Vad gällde Mazdan hade Demander i polisförhör pekat ut Ferreira som deltagande i gärningen och det räckte för tingsrätten att även döma honom för bruksstölden.

 

Gjorde inbrott i Pub Stallhagen

Under samma natt hade Demander, Ferreira och Åberg tillsammans krossat en ruta på Pub Stallhagen och trängt sig in i affärslokalen. Trion hade flytt fältet när larmet utlösts och inte hunnit stjäla något. Demander bestred anklagelserna och menade att han bara stått utanför, medan Ferreira och Åberg erkände. I tidigare polisförhör hade Demander däremot erkänt att nattens stöldräd var trions gemensamma idé. Pub Stallhagen hade redovisat sin uteblivna försäljning för när man var tvungna att hålla stängt för att städa upp glassplittret, men inte kunnat redovisa vilken vinst som uteblivit.

Germundö Alpin fick under samma natt påhälsning av trion, som bröt sig in i kiosken och stal ca €250 från växelkassan, slog sönder ett kassaskrin och stal läsk. Alla tre erkände stöld, men endast av €50. Tingsrätten trodde mer på Germundö Alpins representant, som specificerat det stulna beloppet till €242.

I slutet av mars eller början av april hade Demander krossat två fönster på en sommarstuga i Mariehamn för att ta sig in och stjäla lös egendom. Inget av intresse påträffades och gärningen hade stannat vid försök. Demander erkände försök till stöld. Stugägaren yrkade varken på straff eller ersättning från Demander.

Sommaren ägnade glopligan åt en del småbrott och trafikbrott.

 

Ursinnig glop gasades av polis

Åklagaren yrkade på straff för våldsamt motstånd mot tjänsteman för Sjöström, efter att han stretat, tacklat, sparkat mot och försökt skallat poliser, samt uttalat grova hot mot poliser. Han bestred själv brott och menade att han varit berusad och upprörd. En polispatrull hade kallats till nöjespalatset Arkipelag i Mariehamn efter att ordningsvakter gripit en person som behövde avlägsnas från platsen. Polisen beordrade Sjöström att ge sig iväg, men han hade vägrat. När patrullen skulle leda ut honom stretade han emot och fick handfängsel på sig. Poliserna hade efter en stunds tumult fått in Sjöström i bilen. 

Väl inne i bilen hade Sjöström löpt amok, försökt sparka poliserna i huvudena, vrålat och illfänats till den grad att konstaplarna såg sig tvungna att sätta buntband runt hans fötter och ge honom en dos pepparspray. På polisstationen hade den stora ofreden fortsatt och Sjöström lovade att han skulle ta reda på polismännens adresser och komma och skada deras familjer. Först efter att han blivit behandlad med elchocksvapen hade Sjöström gått att kommunicera med verbalt. Tingsrätten dömde Sjöström för våldsamt motstånd mot tjänsteman.

Sjöström hade också ifjol dömts för våldsamt motstånd mot tjänsteman efter att han gripits vid Arkipelag och illfänats och sparkats. Även då hade han blivit gasad av polisen.

 

Ambulerande illegalt apotek

Några dagar efter det hade Ferreira kört så hårt på Godbyvägen att han tillfälligt tappade kontrollen över bilen och kom in i mötande körfält. Han medgav äventyrande av trafiksäkerheten, men menade att det inte hade varit så farligt. Han medgav också olovlig körning.

I september var det dags igen och Ferreira hade kört en bil från Mariehamn till Sund, där han förlorat kontrollen och kört i diket när han höll på sladdade med avsikt.

Dagen efter hade Ferreira skjutsat två passagerare i en annan bil, trots att han varit berusad. Ett par dagar senare påträffade polisen amfetamin och marijuana förpackat för försäljning i Ferreiras bil. Han medgav narkotikabrott, men menade att drogerna varit avsedda för eget bruk och inte försäljning. I bilen hade polisen påträffat tillbehör för försäljning såsom en våg, skål och knivar med rester av produkterna på. På Ferreiras person påträffades 5 så kallade minigrippåsar. Tingsrätten ansåg det bevisat att Ferreira haft drogerna med avsikt att langa dem.

 

Ursinnig glop skulle skära halsen av polis

När september började lida mot sitt slut hade polisen åkt hem till en minderårig glop för att gripa honom. En konstapel vittnade att han kommit till platsen och att glopen stod ute på balkongen och hotade med att hoppa. När konstapeln gick till övervåningen hade glopen kommit flygande med en sopkvast i högsta hugg och vrålat att han skulle döda honom. Glopen fick smaka på pepparspray och greps. Under gripandet hade glopen uttalat grova och sjukliga hot, som att han skulle sätta en kula i pannan på konstapeln och skära halsen av honom. Han hade sparkat en buckla på den nästan splitternya polisbilen före han fördes iväg. Under vidare transport hade glopen fortsatt med sina sjukliga hot. Han lovade att han skulle skaffa ett vapen och komma och skjuta polisen som gripit honom, samt att han skulle skära halsen av konstapeln och sprätta upp magen för att ta ut tarmarna, samt ännu mer makabra hot.

Glopen bestred alla anklagelser. Han hade varken hotat polisen eller sparkat på deras splitternya bil. Tingsrätten gick däremot på åklagarens linje och dömde den minderåriga glopen för våldsamt motstånd mot tjänsteman och skadegörelse som ung person.

 

Nekade till att ha lagat propp i polisens toalett

Slutligen hävdade åklagaren att Sjöström orättmätigt skadat Ålands polismyndighets egendom och orsakat översvämning i fängelset genom att proppa sina sängkläder i avloppet i sin fängelsecell. Sjöström bestred alla anklagelser och hävdade att han suttit på sin säng och läst en bok. Tingsrätten trodde mer på fångvaktaren som var kallad att vittna, och dömde Sjöström för skadegörelse.

Kasper Kaj Demander, född 2001, dömdes till 3 månaders fängelse för besittningsintrång, bruksstöld av bilar, försök till stöld, stöld, samt en rad småbrott i totalt 13 punkter. Han ska tillsammans med sina kumpaner ersätta förstörd och stulen egendom, samt Stallhagens uppsvällda städkostnader. Redan hösten 2018 dömdes Demander för en rad brott som varit identiska i tillvägagångssätt som brotten han nu stod åtalad för och tingsrätten ansåg att det var orsak att skärpa hans straff. Även om de flesta brott begåtts före Demander hunnit fylla 18 ansågs samhällstjänst inte vara ett lämpligt straff och tingsrätten beslutade att göra fängelsestraffet ovillkorligt.

Alexander Einar Ferreira, född 2001, dömdes till 6 månaders och 15 dagars ovillkorligt fängelse för besittningsintrång, bruksstöld av bilar, försök till stöld, stöld, rattfylleri, grovt äventyrande av trafiksäkerheten, narkotikabrott och en rad småbrott i totalt 24 punkter. Han ska tillsammans med sina kumpaner ersätta förstörd och stulen egendom, Stallhagens uppsvällda städkostnader, samt ersätta staten hela €310 för en rusmedelsundersökning. Ferreira har i flera tidigare rättegångar dömts för liknande brottslighet och tingsrätten ansåg honom inte lämplig för samhällstjänst eller ungdomsstraff.

Henrik Andreas Sjöström, född 2001, dömdes för bland annat våldsamt motstånd mot tjänsteman och skadegörelse till 6 månaders och 10 dagars fängelse. Åklagaren yrkade på att Sjöström skulle dömas till ett ovillkorligt fängelsestraff som kan omvandlas till samhällstjänst. Sjöström har tre gånger tidigare dömts till villkorliga straff och tingsrätten dömde honom nu till ett ovillkorligt fängelsestraff, som kan omvandlas till 190 timmars samhällstjänst.

Johannes Emanuel Åberg, född 1999, dömdes för besittningsintrång, bruksstöld av en bil, försök till stöld, stöld, samt ett par småbrott. Åklagaren yrkade på ett ovillkorligt fängelsestraff som kan omvandlas till samhällstjänst. Åberg har i flera tidigare domar dömts till villkorligt fängelse och tingsrätten bestämde sig för att ta i med hårdhandskarna och dömde Åberg till 80 timmars samhällstjänst, vilket han gick med på. Han ska också tillsammans med sina kumpaner ersätta förstörd och stulen egendom.

Den minderåriga glopen som skulle skära halsen av poliser dömdes till 5 månader och 10 dagars fängelse för våldsamt motstånd mot tjänsteman, skadegörelse och straffbart bruk av narkotika. Eftersom glopen inte tidigare är dömd beslutade tingsrätten att fängelsestraffet skulle göras villkorligt med övervakning.

Demander och Ferreira har anmält missnöje med domen, som ännu inte vunnit laga kraft.