Kategorier
Nyheter

Gräl över en flaska rom slutade i misshandel och hemfridsbrott

MARIEHAMN Tingsrätten dömde Kenth Erik Westberg till fängelse för hemfridsbrott och misshandel av en kvinna. Åklagaren hade också väckt åtal för frihetsberövande, men tingsrätten förkastade den punkten. Åklagaren presenterade bevis i form av läkarutlåtanden och hade kallat en person att vittna.

Det var i slutet av januari 2017 som Westberg enligt åklagaren hade slagit, knuffat, tagit stryptag, klämt och kastat runt en kvinna i hennes lägenhet, samt vägrat lämna lägenheten trots kvinnans uppmaningar.

Westberg bestred samtliga anklagelser och medgav endast att han varit på platsen.

 

Gräl över en flaska rom
Brottsoffret berättade att hon bjudit hem Westberg och att de efter läggdags blivit ovänner över en flaska rom. Han hade slagit henne ”ganska hårt” med öppen hand på ryggen så att hon trillade mot en stol. Kvinnan hade bett Westberg åka därifrån, vilket han inte ville. Därefter hade hon hotat med att ringa polisen om han inte lämnade lägenheten, men blivit kastad på sängen och fasthållen i ett ”hårt och obehagligt” strypgrepp. Westberg hade tagit hennes telefon och sagt att hon inte fick ringa efter hjälp. Därefter hade han hållit fast henne runt vristen när hon försökt gå därifrån. 

En granne hade knackat på och kvinnan öppnat dörren. Därefter hade grannen ringt polisen. Enligt kvinnan var Westberg vid det här laget så berusad att han inte reagerade på tilltal. Kvinnan togs till akuten och hade mycket ont efter händelserna. Hon mådde också dåligt och vågade inte bo ensam i lägenheten på ett par veckor. Kvinnan hade haft svårt att koncentrera sig och inte kunnat utöva sin hobby på ett år, där hon tidigare legat på elitnivå.

Enligt Westberg hade kvinnan redan gått och lagt sig när han kom på besök. De hade legat i sängen och pratat en stund medan han drack ett par glas vin. Därefter hade han blivit skickad till vardagsrummet, men senare blivit inbjuden till sovrummet igen. Efter att kvinnan somnat hade Westberg hittat en flaska rom och friskat upp sig med ”ett par shottar”. Kvinnan hade enligt honom vaknat och blivit upprörd. Han hade gått förbi henne och lagt sig på sängen, men kvinnan hade kommit efter honom och skrikit att hon skulle ringa polisen. Därefter hade de skrikit på varandra tills grannen ringde på dörren och sen hade polisen kommit.

I polisförhör hade Westberg däremot sagt att han inte kom ihåg något av händelsen. Westberg menade också att kvinnan var deprimerad och försökte ta ut sitt dåliga mående på honom.

 

Vittnets berättelse stödde kvinnans
Grannen var kallad att vittna i tingsrätten och berättade att hon hört flera dunsar och ”desperata skrik” före hon gick och ringde på. Kvinnan hade öppnat dörren och sagt ”ta mig härifrån”. Westberg hade suttit på sängkanten och varit bortkommen. Vittnet hade fått uppfattningen att han inte visste vad som föregick. 

Tingsrätten valde att gå på åklagarens linje och utdömde ett kortare, villkorligt fängelsestraff för misshandel, med hänvisning till misshandelns karaktär. Westberg dömdes även för hemfridsbrott då han vägrat lämna lägenheten, medans åtalet för frihetsberövande förkastades eftersom det varken fanns bevis eller uppsåt.

Kenth Erik Westberg, född 1986, dömdes för misshandel och hemfridsbrott till 75 dagars villkorligt fängelse, samt till att ersätta sitt brottsoffer med €700 för sveda och värk, €500 för lidande samt €500 för psykiskt lidande. Han ska även betala kvinnans rättegångskostnader samt en brottsofferavgift på €80. 

Temabild