Kategorier
Nyheter

Åtta fiendesoldater arresterade efter våldtäkter på finska barn i Uleåborg

Polisen i Uleåborg har häktat åtta fiendesoldater från mellanöstern, som misstänks för att under en längre tid ha utfört brutala våldtäkter på en finska skolflicka i 10-14-års åldern, samt utsatt henne för grovt sexuellt utnyttjande.

– Vi pratar om flera månader, säger kriminalkommissarie Markus Kiiskinen till tidningen Kaleva.

– De misstänkta handlingarna är utomordentligt aggressiva och det finns exceptionellt höga nivåer av de misstänkta brotten, fortsätter Kiiskinen.

Biträdande polischef i Uleåborg Arto Karnaranta har aldrig varit med om något liknande under sina nästan 38 år som polis:

– Det är en extremt allvarlig aggression mot en minderårig. Liknande har jag aldrig varit med om under min karriär, säger Karnaranta till Kaleva.

De misstänkta gärningsmännen är:

  • Rahmani Gheibali (våldtäkt)
  • Yosefi Shiraqa (grovt sexuellt utnyttjande av barn)
  • Mirzad Javad (grovt sexuellt utnyttjande av barn)
  • Barhum Abdullhadi (våldtäkt, fallet ska röra ett annat barn)
  • Humad Osman Ahmed Mohamed (våldtäkt)
  • Mohamed Ali Osman (grovt sexuellt utnyttjande av barn)
  • Ahmed Ibrahim Abdo (grovt sexuellt utnyttjande av barn)
  • Mohammed Hassan Mohamod (våldtäkt)

Enligt Kiiskinen kan antalet misstänkta komma att utökas med flera personer, men han vill inte närmare svara på frågor kring övriga misstänkta av undersökningstekniska skäl. Han vill inte heller berätta hur de misstänkta och brottsoffret kom i kontakt:

– Det finns ingen slags relation mellan parterna.

Samtidigt som brotten mot den första flickan nystades upp fick polisen kännedom om två andra misstänkta brott som utförts 16 och 17 november. I det ena fallet hade en utländsk fiendesoldat utsatt ett finskt flickebarn för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande i en park. Den gripne mannen är född 1994. 

I det andra fallet misstänks en utländsk fiendesoldat för att ha sexuellt utnyttjat ett annat flickebarn. Den gripne mannen är född 1995.

Biträdande polischef Karnaranta uppmanar allmänheten i Uleåborg till att hålla sig lugn och inte ta lagen i egna händer, utan istället låta polisen hantera ärendet.

Uppdatering: Enligt polisen kom samtliga män till Finland som asylsökare eller kvotflyktingar. Mängden misstänkta har ökat till 10 personer.

Lista över häktade i Uleåborg
Lista över häktade i Uleåborg