Kategorier
Nyheter

Gränsbevakningen sprängde liga som smugglade infiltratörer från Grekland till Finland med förfalskade pass

Gränsbevakningen har tillsammans med estniska myndigheter sprängt en internationell liga av människohandlare som opererat i Finland och Grekland.

Misstankar fattades efter att estnisk polis gripit en person som reste med ett förfalskat brittiskt pass och var på väg från Tallin till Storbritannien. Personen bar också på finska handlingar. Brottsbekämpningsenheten vid Finska vikens sjöbevakningsstation kopplades in och de kunde tillsammans med sina estniska kollegor identifiera en person bosatt i Finland som ordnat det falska passet till den gripna resenären.

Efter fortsatta undersökningar kom myndigheterna en internationell kriminell liga på spåren – verksam i Finland och Grekland åtminstone sedan hösten 2019. Ligan har köpt och sålt vidare finska och brittiska pass till utländska infiltratörer, samt även förfalskat finska och brittiska pass till dessa. Kurirer levererade passen från Finland till Grekland – vilket är det land dit majoriteten av falska asylsökare anländer från Mellanöstern för att infiltrera Europa.

En av kurirerna grep på Helsingfors-Vanda flygplats i slutet av oktober. I resväskan hade kuriren gömt undan flera finska pass, finska uppehållstillstånd som beviljats andra personer, ett identitetskort och ett FPA-kort.

– En del av de handlingar som personen hade med sig hade anmälts som stulna, men en del misstänks ha överlämnats mot ersättning för att användas av den kriminella gruppen, säger kaptenlöjtnant Jukka Tekokoski, som leder förundersöknignen.

Flera andra personer har gripits och husrannsakningar har gjorts vid olika adresser i Helsingfors. Även grekiska myndigheter har kopplats in. Gränsbevakningen skriver i sin bulletin att de siktar på att få saken till åtalsprövning i december.

Foto: Gränsbevakningen