Kategorier
Nyheter

Guldrushen efter bidragspengar fortsätter

Ålands Nyheter har tidigare skrivit om åländska föreningars guldrush efter bidragspengar för att fira Finlands 100 år av självständighet och nu har landskapsregeringens kulturdelegation åter blivit bombarderad med krav från 36 penningivriga föreningar och personer på Åland. Totalt krävdes €223 400 av skattebetalarnas pengar, varav €48 400 delades ut av myndigheten som leds av Krister Norrgrann (L).

 

Krävde €40 000 för att undersöka typografi

Det högsta anspråket gjordes av Johanna Finne & Edward Johansson som krävde €40 000 för att undersöka typografi. Pengarna skulle de använda till att avlöna sig själva, men kulturdelegationen avslog begäran eftersom en av de sökande nyligen erhållit ett kulturstipendium.

 

Krävde €16 800 för teaterföreställning på Sottunga

Hembygdens Vänner i Sottunga ville ha pengar för att fira sig själva med en teaterföreställning och middag och drog till med €16 800 i kostnad. Kulturdelegationen beviljade €2 000. Medeltidsföreningen à Austrvega sökte €3 000 för ett uppträdande om finskt medeltidaliv och beviljades €2 500.

Skärgårdsungdomarnas intresseorganisation ville ha €21 000 för att erbjuda barn och ungdomar ”kulturpaket”, men fick avslag. Finströms kommun fick däremot €2 000 för en historieskrift om Finström.

 

Arkitektbyrå försökte få dubbla bidrag för mångkulturalism

Åland Action Art krävde €16 000 för ”experimentell samtidskonst”, kulturdelegationen gick med på €4 000. Arkitektbyrå Michael Donalds gjorde ett försök att smyga till sig dubbel jackpot i bidrag för en utställning i Venedig med temat mångkulturalism, men blev påkommen av kulturdelegationen som avslog deras begäran om €6 000 då de redan fått €10 000 i bidrag för utställningen.

Lika Productions ville ha €3 500 för att spela in diskussioner om att sy och kunde inkassera €2 500 från kulturdelegationen. Vårdö by och Strömsby byalagförening fick avslag för sin stödansökan angående en väderkvarn då investeringsbidrag delas ut på hösten och inte på våren.

”Kultur i Båken” ville ha €1 000 per söndagseftermiddag de spenderade på Kobba Klintar, men kunde endast inkassera €3 000 av €5 000 sökta. Skärgårdsteatern sökte och fick €2 500 för fem föreställningar i skärgården.

 

Avslag på €3 000 för äggfest

Sökanden ”E Johansson” och ”M Öberg” försökte nappa åt sig €3 000 för en ”Äggfest” på Haga Kungsgård, men fick avslag då de redan genomfört evenemanget och dessutom redan fått kulturstipendium. Även Ålands Projektkör fick avslag på sitt krav på €4 000 för att hylla rockbandet Queen. Kulturdelegationen gav avslag då stöd tidigare beviljats för samma ändamål.

Sökande ”E Johansson” och ”Asami Murakami” sökte €2 000 för ett bokprojekt om ”intryck, möten och idéer” samt workshops. Kulturdelegationen gav €1 000 av skattebetalarnas pengar till Johansson och Murakami.

Föreningen Naturkultur ville ha €4 900 för att bygga en ”isjakt”, men fick avslag då investeringsbidrag delas ut på hösten och inte på våren. Föreningen Ålands Kulturfrämjande fick €1 000 av de €8 650 de ville ha för att anordna en ”kulturafton” i stadsbiblioteket. Föreningen sökte även €9 000 för sitt projekt ”Den kreativa skapelseprocessen”, men fick blankt nej.

 

Moderat politiker fick bidragspengar för enmansföreställning

Kumlinge byalag sökte stöd för diverse kulturaktiviteter i sin kommun och kunde inkassera drygt hälften av vad de sökte, €2 000. Max Teater fick €1 000 för att framföra den moderate politikern Rasmus Basiliers enmansföreställning med titeln ”Det manliga intellektet – finns det?”. Kulturdelegationens ersättande medlem Joanna Isaksson reserverade sig mot beslutet att ge pengar till teatern, medan övriga godkände med uppmuntran att ”ordna efterföljande diskussioner om könsroller”.

Åland gospel sökte och fick €1 500 för att anordna gospelfestival, Kökar Röster fick €1 000 för två konserter. Elever vid Musikinstitutet samt deras föräldrar krävde €800 av skattebetalarnas pengar för att åka till Operahuset i Stockholm och se på föreställning. Ansökan avslogs.

 

Ville ha kulturbidrag för hyperloop

Föreningen ”Det händer på Sottunga” sökte €1 735 och 20 cent för att bjuda in en rockgrupp från Raseborg att uppträda, kulturdelegationen beviljade €1 000. Föreningen Pusselfamiljen ville ha €350 för att göra en utflykt och se på teater, men fick avslag.

Ett sällskap fick €4 000 i bidrag för att ordna två dansföreställningar, Hem och Skola i Ytternäs fick däremot avslag för sin ansökan om €1 500 för att anordna ”barnyoga”. Finlandssvenska teatern gjorde ett försök att smyga åt sig €3 000 för ett projekt som redan genomförts, men upptäcktes och fick avslag.

Teater Kuling sökte €7 000 och fick €4 000 för diverse sommarteatrar i Mariehamn. ”Birdpeople” fick även de €4 000 för en ”audiovisuell liveföreställning”. Kulturdelegationen bordlade ett krav på €10 000 från LuvidFilm för att spela in ”en dokumentärfilm om tre åländska entreprenörer med ambition att bygga världens första snabbtåg i vakuumtunnel”.

 

Fem fick bidrag för att fira sjävstyrelsen

Fem åländska föreningar krävde skattepengar för att fira självstyrelsen, däribland Önningeby hembygdsförening som fick €2 000 för diverse utställningar och framföranden. Kastelholmsnejdens byalag fick €1 600 för att fira på Jan Karlsgården med musik, dans och sång och Kökars Marthaförening fick €300 utav ett krav på €2 000 för att anordna servering i samband med en teaterföreställning.

 

Krävde €800 för att hissa Ålands flagga

Garantiföreningen för Matsmårs fick €500 utav de €800 de krävde för att hissa flaggan och sjunga Ålänningens sång och Ålands Fredsinstitut passade på att få bidrag även denna gång det delades ut, denna gång kasserade de in €5 000 för att ”fira mångfald”.

 

Fördelning av projektunderstöd 2.5.2017

Fördelning av understöd för självstyrelsefirande 2017