Kategorier
Nyheter

Harry Jansson (C) ger €20 000 i bidrag till korrupt förening som leds av partikollegan Roger Nordlund

Trots ekonomisk kris och ett budgetunderskott som räknas i tiotals miljoner euro fortsätter landskapsregeringens storslöseri med de åländska skattepengarna för att gynna korruption.

Vice lantråd Harry Jansson (C) har nyligen godkänt ett bidrag på €20 000 till vänsterföreningen Ålands Fredsinstitut, som leds av partikollegan Roger Nordlund.

Föreningen hade krävt €30 000 i bidrag för att ordna konferensen ”Kastelholmssamtalen” under 2021. Konferensen är en paneldebatt där de som bjuds in i huvudsak har en tydlig vänsterprofil eller är aktiva som vänsterpolitiker.

Ämnen för diskussionerna har varit varför Brexit är ett bevis på att folkomröstningar inte fungerar, hyllningar till Socialdemokraterna i Sverige, fördömandet av Sannfinländarna och danska Socialdemokraterna, varningar för ”nazister, fascister, högerpopulism” – och mera på samma tema.

Trots det påkostade upplägget, inklusive lyxmiddagar på slottet för de inbjudna dignitärerna, har allmänhetens intresse för konferensen varit minimalt.

Under 2020 ordnades konferensen per distans via videolänk på grund av corona-pandemin, men vänsterföreningen har ändå hävdat lika höga kostnader som tidigare år. Föreningen hävdade personalkostnader på €20 000 för videokonferensen, där deltagarna bland annat kritiserade ”ohämmad kapitalism” och med stort fnitter tog upp ämnet folkmord.

När Ålands Nyheter frågade styrelseordförande Roger Nordlund om de höga kostnaderna spekulerade han i att det sannolikt skulle ha rört sig om kostnader för att ”få tekniken att fungera”. Kvalitén på konferensen motsvarar dock inte på långa vägar de kostnader som föreningen uppger och är långt sämre än vad som kunde åstadkommas gratis eller med en budget på under €1000.

Ålands Nyheter har under flera år försökt få föreningen att öppet redovisa sina kostnader för Kastelholmssamtalen – något som föreningen resolut vägrat. Förutom dessa bidrag får vänsterföreningen ytterligare €200 000 i bidrag av landskapsregeringen varje år för sin ordinarie verksamhet. Landskapsregeringen har också anlitat föreningen för tiotusentals euro för andra uppdrag.

Jansson till vänster och Nordlund till höger, Foto: landskapsregeringen