Kategorier
Nyheter

HBL: Professor i hållbar utveckling vill se finländarna dö ut och inte föda fler barn

Statistikcentralen i Finland har nyligen publicerat en prognos där den pågående utrotningen av unga finländare beskrivs i detalj. Enligt myndigheten kommer den låga fruktsamheten i landet göra att antalet  finländare under 15 år sjunker till under 700 000 individer redan under 2050-talet, vilket är den lägsta nivån sedan 1870-talet, då Finland hade under två miljoner invånare.

 

Stor minskning av arbetsföra finländare
Fruktsamheten 2018 kommer enligt prognosen att vara den lägsta i Finlands historia, eftersom finska kvinnor inte längre skaffar barn. Sedan 2010 har mängden finländare i åldrarna 15-64 minskat med över 100 000 och mängden kommer att fortsätta att minska med över 200 000 före 2030 och hela 630 000 före 2050, enligt Statistikcentralen.

Befolkningskollapsen är den allvarligaste krisen som drabbat Finland sedan kriget och beskrivs som ett hot av Statistikcentralen. Även regeringens finansdepartement har uttryckt oro över utvecklingen.

 

”Bra för klimatet om finländarna försvinner”
Någon som däremot ser positivt på prognosen är Kristina Lindström, professor i ”hållbar utveckling” på Helsingfors universitet. I en serie häpnadsväckande uttalanden till finlandssvenska Hufvudstadsbladet säger 64-åringen att utvecklingen är önskad och att hon hoppas att fler barn inte föds i Finland.

– Om man tänker på klimat och hållbarhet konsumerar vi i Finland väldigt mycket. Ur den synvinkeln är det inte alls så illa att vi inte är så många, säger hon.

Enligt Hufvudstadsbladet vill Lindström se finländarna ersättas med människor från andra folkgrupper som ska flytta in. Hon hänvisar till globalism för att rättfärdiga sin önskan om att det finska folket försvinner:

– Det är förstås olyckligt för de enskilda som inte får de barn som de önskar, men sett till klimatavtryck och ur ett mer globalt perspektiv är det däremot ingen dålig utveckling.

 

Har belönats med miljontals euro för ”hållbar utveckling”
Kristina Lindström har för sin forskning inom bland annat ”hållbar utveckling” mottagit över 4 miljoner euro i bidrag från en rad samfund, i huvudsak sådana som finansieras via den finska statskassan. Lindström har avböjt från att svara på Ålands Nyheters frågor.

Bilden är från ett annat sammanhang. Foto: Helsingfors universitet