Kategorier
Nyheter

Hembygdsförening i skärgården får €30 000 i bidrag för att bygga storkök för invandrare

Brändö Hembygdsförening beviljas drygt €30 000 av skattebetalarnas pengar i bidrag för en riktig stor-renovering av köket i sin hembygdsgård ”Hempan”. Efter att de underlåtit underhållet och låtit fastigheten stå och ruttna kom de listiga föreningsmedlemmarna på hur de skulle göra för att garantera bidrag: de gör det för att invandrarna.

”Eftersom i byarna finns inflyttade av många olika nationaliteter behövs en lokal där dessa kan samlas och involveras med olika aktiviteter”, skriver Kerstin Lundberg och Bengt Ejvald i bidragskravet som skickades till landskapsregeringen. De skriver också att de privata matställena minskar i Brändö och att det därför är ”nödvändigt att tillhandahålla ett kök för allmänheten”.

Hembygdsföreningen har struntat i att utföra nödvändigt underhåll på sina lokaler och sitt kök och därför kräver de att landskapsregeringen står för notan för att bland annat ersätta golvet de låtit ruttna bort:

”Köket är slitet och inte längre funktionellt för dagens verksamhet. Salsgolvet är i behov av renovering. Köket uppfyller inte dagens krav på hygien och är inte användarvänligt. Salsgolvet tål ingen belastning p.g.a. att det bärande virket har ruttnat”

För att lägga press på landskapsregeringen hänvisar undertecknarna gång på gång till invandrare: ”I kommunen finns ett stort antal inflyttade från flera olika länder och orter. Vi vill vända oss till dessa för att få till stånd ny gemenskap i kommunen”, skriver Lundberg och Ejvald och fortsätter:

”På grund av att tidigare verksamheter fallit bort såsom danser, fester, teater mm satsar föreningen på ny verksamhet. Eftersom till kommunen har flyttat in människor från olika länder och olika kulturer är tanken att få dessa att delta i nya evenemang och på det viset integreras i samhället.”

Rent konkret är det nya golv för €18 000, hyllor och bänkar för €2300, ”flytt av värmepump” för €800, köksskåp, köksfläkt och varmvattenberedare för €5800, elarbeten för €8750, frakter för €400 och ”komplettering” för dryga €3000.

De som ska tjäna mest är Helsingfors-firman Vemox OY, som får dryga €21 000 för att renovera gov, Electrolux, som får dryga €9000 för sina maskiner,  samt Firma Anders Henriksson i Brändö, som får €8750 för elarbeten.

Projektet har fått stort beröm från bidragsföreningen Leader Åland, som skriver att projektet ”främjar social delaktighet och integration”.

Näringsavdelningens byråchef Susanne Strand godkände bidragskravet utan invändningar. Utav de €30 000 som ges till Brändö Hembygdsförening tas €10 500 från landskapsregeringen och €20 000 från EU.

Temabild