Kategorier
Nyheter

Jakt på våldtäktsmän: €1000 för tips

UPPDATERING:

Ålands Nyheter avslutar jakten efter att inga tips kommit in på över fyra månader.

 

I början av året avslöjade politikern Ingrid Johansson från Liberalerna att gruppvåldtäkter skett på Åland som inte kommit allmänheten till känna och i Ålands lagting pekade Johansson ut folkgruppen åländska män som gärningsmän bakom dessa gruppvåldtäkter.

 

Polis och åklagare har inga spår

Ålands Nyheter har kontaktat Johansson för att få mer information om de påstådda gruppvåldtäkterna, men lagtingsledamoten har vägrat svara på våra frågor. Ålands Nyheter har också, som tidigare rapporterats, frågat landskapsåklagare Henrik Lindeman samt polismästare Maria Hoikkala ifall de känner till någon gruppvåldtäkt som ska ha skett på Åland – något ingen av dem hört talas om.

Slutligen har Ålands Nyheter gått igenom samtliga våldtäktsfall som behandlats i Ålands tingsrätt de senaste 10 åren utan att vi hittat någon som blivit åtalad för vad som skulle kunna kallas gruppvåldtäkt på Åland, endast ett försök utfört av två tyska män på en kryssningsfärja.

Under hösten 2009 berättade dåvarande landskapsåklagare Jens-Erik Budd i en intervju med den socialdemokratiska tidningen Nya Åland att det under hans – vid det tillfället – 16 år inom det åländska rättsväsendet endast förekommit en våldtäktsdom som vunnit laga kraft där en man dömts för att ha våldtagit en kvinna. Det vill säga, enligt dåvarande landskapsåklagare Budd dömdes ingen för gruppvåldtäkt åren 1993-2009.

 

Preskriptionstiden 20 år

Enligt Finlands lag räknas alla våldtäkter som begås i grupp som grov våldtäkt, med en preskriptionstid på 20 år. Det innebär att Ingrid Johansson, eller någon annan som känt till brottet, haft möjlighet att anmäla våldtäkterna för att dra gärningsmännen inför rätta ifall gruppvåldtäkten har skett inom de senaste 20 åren.

Vänsterföreningen Ålands Feministparaply, som leds av Sofia Enholm, framför på internet påståenden om att en kvinna ska ha blivit gruppvåldtagen av ett fotbollslag på Åland, men framför inga ytterligare bevis eller detaljer kring det påstådda brottet. Ålands Nyheter har kontaktat föreningen med frågor angående hur föreningen verifierar de berättelser som publiceras, begärt ytterligare detaljer kring berättelsen samt frågat vilken policy föreningen har för att polisanmäla våldtäkter som kommer till deras kännedom. Feministföreningen har vägrat svara på Ålands Nyheters frågor.

 

€1000 i belöning för tips

Ålands Nyheter inleder från och med idag en hetsjakt på våldtäktsmän på Åland. För tips som leder till tillfångatagandet av eller åtal mot en eller flera gruppvåldtäktsmän utlovar vi en belöning på €1000, som utbetalas i Bitcoin eller i euro. Belöningen gäller oavsett om våldtäktsmännen är ålänningar eller har andra ursprung och gäller oavsett brottsoffrets kön eller ursprung. Vi skickar alla tips vi får vidare till polisen och alla kan tipsa oss anonymt för prissumman, även folkvalda lagtingsledamöter.

UPPDATERING:

Ålands Nyheter avslutar jakten efter att inga tips kommit in på över fyra månader.