Kategorier
Nyheter

Ingen rättighet att hålla varmt i eget hem

Snart är det inte längre tillåtet att värma upp sitt hem eller andra fastigheter utan att betala koldioxidskatt till EU – åtminstone om Finlands regering får sin vilja igenom. Statsrådet meddelar att energiminister Kimmo Tiilikainen (C) reste till Paris för att igår delta i ett möte tillsammans med andra europeiska ministrar och för regeringens del kräva att uppvärmning av fastigheter ska omfattas av EUs koldioxidskatter.

Tillsammans med Tiilikainen deltog ministrar från Tyskland, Frankrike, Holland, Sverige, Portugal och Luxemburg i mötet. Tiilikainens svenska ministerkollega Eva Svedling (MP) riktade en skarp varning till allmänheten under mötet:
    – Vetenskapen berättar att vi bara har ett fåtal år att kraftigt agera för att kunna undvika de mest förödande effekterna av klimatförändring.

Får regeringen igenom sitt krav i EU kommer den som vill hålla värmen under kyliga nätter utan att bryta mot lagen bli tvungen att betala för privilegiet. Utsläppsrätterna kan köpas direkt från EU via auktion eller via tredje part, till exempel från flygbolag, som får sina utsläppsrätter gratis. Det gäller dock att vara skyndsam – priset för utsläppsrätterna har tredubblats sedan april ifjol.
 – Under denna regeringsperiod har Finland varit mycket aktivt i miljöfrågor och konkreta åtgärder på området. Jag har också själv efterlyst globalt ledarskap i miljöfrågor av EU, säger statsminister Juha Sipilä.

Enligt Europol bestod upp till 90% av handeln med EUs utsläppsrätter av renodlat skattebedrägeri.