Kategorier
Nyheter

Inrikesministern besöker flyktingläger i Turkiet

Inrikesminister Kai Mykkänen (Saml) ska under sitt statsbesök i Turkiet besöka ett flyktingläger vid gränsen till Syrien för att studera FNs urvalsprocess för kvotflyktingar som skickas vidare till Finland. Detta skriver Inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Mykkänen har tidigare sagt sig vilja öka mängden kvotflyktingar till Finland till tio gånger nuvarande nivå. Kvotflyktingarna väljs ut utanför Finlands gränser och tas – som namnet antyder – emot enligt en i förhand uppsatt kvot, till skillnad från asylsökande som behöver ta sig till Finland först och får sina beslut individuellt prövade utifrån sina asylskäl och utan hänsyn till någon kvot.

Finland kommer i år att ta emot 530 syrier från Turkiet som kvotflyktingar. Totalt kommer Finland att ta emot 750 kvotflyktingar i år och få en ersättning på €6000 – €10 000 av EU per person.

– Med tanke på reformen av EU:s asylsystem är det viktigt att mottagandet av kvotflyktingar utvidgas till att omfatta allt fler medlemsstater. I stället för att asylsökande tar sig över gränserna måste vi prioritera mottagandet av kvotflyktingar för att kunna erbjuda lagliga och trygga vägar till Europa och ge skydd för dem som mest behöver det, säger Mykkänen.

Enligt Inrikesministeriet ska Finland prioritera barnfamiljer och kvinnor i ”utsatt ställning”.

På bilden: Flyktinglägret Kilis, foto: Turkiska inrikesministeriet 2012.