Kategorier
Nyheter

Irakier som häktats för halshuggning av finsk kvinna kom till Finland 2015

Den 28-årige irakiske asylinvandraren som sitter häktad för att ha halshuggit en finsk kvinna i Björneborg kom till Finland 2015. Enligt tidningen Iltalehti hade han konverterat eller påstått sig konverterat till protestantism efter att han kom till landet.

Kvinnans kropp hittades i en lägenhet efter att räddningstjänsten ryckt ut på ett brandlarm. Den irakiske mannen greps tillsammans med tre andra misstänkta. Misstankarna kvarstår endast mot irakiern, som nu sitter häktad misstänkt på sannolika skäl för mord. Den evangelisk-lutheranska församlingen i Björneborg bekräftar att mannen ofta deltog i samfundets aktiviteter.

– Ja, han arbetade som frivillig i kyrkan, delade ut hymnböcker vid kyrkans dörr och serverade kaffe på församlingens möten, säger prästinnan Kaisa Huhtala till Iltalehti.

Mannen hade gått med i den evangelisk-lutheranska församlingen cirka ett år efter att han anlänt till Finland. Mannen hade också deltagit i integrationsprojekt som lärling på ett speditionsföretag.

Polisen är fortfarande intresserade av allmänhetens tips kring en röd Nissan Almera med registernummer IAF-186 som misstänks ha varit inblandad i händelsen. Enligt äldre kriminalkommissarie Erik Salonsaari undersöker polisen fortfarande ifall fler personer varit inblandade i brottet. För närvarande går polisen igenom övervakningsfilmer från området.