Kategorier
Nyheter

Irakisk man drogade och våldtog finskt barn i Lahtis

Tingsrätten i Päijänne-Tavastland dömde irakiern Abdulhamid Akram Hamid Al-Mutatji till fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av ett barn. Händelsen skedde i Lahtis i början av året.

Läs hela domen (på finska)

 

Gav flickan droger
Enligt åklagaren hade Al-Mutafji i januari våldtagit en 14-årig flicka under en lägenhetsfest. Han hade trängt sig in i badrummet när flickan var där, tryckt ner henne mot golvet och våldtagit henne medan han höll fast henne. Tidigare på kvällen hade han gett henne droger. Åklagaren yrkade också på straff för sexuellt utnyttjande av barn, då barnvåldtäkter enligt finsk rättspraxis döms såsom både våldtäkt och sexuellt utnyttjande av barn.

Al-Mutafji nekade till anklagelserna. Han medgav att han varit på festen, men nekade till att han gett droger, använt våld eller haft samlag med flickan. Åklagaren hade kallat en person att vittna och presenterade bevis i form av bland annat ett rättsmedicinskt utlåtande.

 

Våldtog flickan när hon nekade inviter
Tingsrätten konstaterade att Al-Mutafji fått kontakt med flickan via Snapchat, däremot var det enligt tingsrätten osäkert om Al-Mutafji var medveten om flickans låga ålder. Al-Mutafji hade gett marijuana till flickan och efter att hon rökt försökt få henne till badrummet. Flickan hade först nekat, men efter att Al-Mutafji blivit ilsken hade hon gått med på att gå till badrummet. Där hade Al-Mutafji försökt tjusa flickan med smicker, men eftersom hon inte var villig hade Al-Mutafji således tagit av sig byxorna, tryckt ner flickan på golvet och våldtagit henne.

Flickan hade inte vågat berätta om händelsen för någon före senare på våren, då hon berättade för en sjuksköterska på skolan. Flickan berättade att hon varit deprimerad efter händelsen och svårt att fokusera på saker. Sjuksköterskan diagnostiserade flickan med traumatisk stress.

 

Vittnes berättelse överensstämde med flickans
En annan man som var i lägenheten berättade att alla rökt marijuana och att han sett Al-Mutafji och flickan dansat tillsammans och kyssts, för att senare gå till toaletten. Senare på kvällen berättade Al-Mutafji till vittnet att han haft sex med flickan i badrummet. Detaljer som vittnet fått berättat för sig om samlaget stämde överens med brottsoffrets berättelse.

 

Dömdes till tre års fängelse
Enligt tingsrätten fanns det ingen orsak att betvivla flickans berättelse, då den fått stöd av vittnesberättelser, medan Al-Mutafjis berättelse inte kunde bekräftas av vittnen. Därför valde tingsrätten också att tro på flickans berättelse om att samlaget var under tvång. Enligt tingsrätten förvärrades brottet eftersom Al-Mutafji före händelsen gett flickan droger som försämrat hennes möjlighet att värna sig, samt att samlaget var oskyddat. Därför dömde tingsrätten Al-Mutafji för grov våldtäkt. På grund av den stora åldersskillnaden och brottets allvar i sin helhet dömdes Al-Mutafji också för grovt sexuellt utnyttjande av barn.

Abdulhamid Akram Hamid Al-Mutatji, född 1997, dömdes till 3 års fängelse för grov våldtäkt och grovt sexuellt utnyttjande av barn. Han ska också ersätta sitt offer med totalt €9000.