Kategorier
Nyheter

Jomala: Kvinna fick sparken och dömdes till böter efter att hon försökt försvara sig mot arab

En kvinna fick sparken från sitt arbete i Jomala och dömdes av tingsrätten till €340 i böter för lindrig misshandel för att hon försvarat sig när hon blev attackerad av en ursinnig arabisk karl.

Det var i slutet av augusti ifjol som kvinnan attackerades på sin arbetsplats av mannen, som trängde in henne i ett hörn och stod och vrålade henne rakt i ansiktet. Kvinnan hade försökt försvara sig genom att ge honom en örfil.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 20/46

Till följd av örfilen fick kvinnan sparken från sitt jobb. Arabkarlen fick två små sår i munnen av sin tandprotes.

Landskapsåklagare Peter Rikberg drev tillsammans med tingsnotarie Birger Klemt en stenhård linje mot kvinnan och godkände inte något nödvärn:

”Svaranden har åberopat följande omständigheter som varken konstituerar nödvärn eller uppfyller något annat rekvisit som skulle påverka avgörandet till hennes fördel:

– Svaranden försvarade sig. Mannen kom utrusande från toaletten mot henne aggressivt och hotfullt, skrikandes och viftandes med armarna. Mannen var 5-10 centimeter från hennes ansikte. Svaranden ville bara att mannen skulle sluta skrika. Det var då hon gav honom örfilen.”, skriver tingsrätten i sin dom.

Tingsrätten ansåg inte heller att kvinnans straff skulle lindras av det faktum att hon redan förlorat sitt jobb på grund av händelsen. Domen har inte vunnit laga kraft.