Kategorier
Nyheter

”Klappa för Xi Jinping” – Åländska Enfuce tar emot €5 miljoner från kinesiska spionfirman Tencent

”Pängar hemåt!” är ett motto de flesta ålänningar hört och som en del har som sitt högsta ideal. För bankfirman Enfuce har filosofin gjort dem villiga att ta emot €5 miljoner från det kinesiska teknikjätten Tencent, som styrs av kommunistpartiet, spionerar på miljontals civila, utför massövervakning för kommunistpartiets räkning och censurerar sina användare från att använda förbjudna ord – både inom Kina och i resten av världen.

Enfuce grundades 2016 av Monika Liikamaa, Denise Johansson, Niklas Apellund och två andra individer med en bakgrund inom bank och finans.

Tencent har växt till ett enormt teknologikonglomerat genom att vara den dominerande aktören på den kinesiska marknaden, med djupa band till Kinas Kommunistparti (CCP). Banden och samarbetet med kommunistpartiet har gett dem en priviligerad ställning på den kinesiska marknaden, och genom att kopiera andra företags program och produkter har de skaffat över en miljard användare – i huvudsak av programmet WeChat. Idag är Tencent ett av de 10 mest värdefulla företagen i världen och värderat till över 500 miljarder dollar.

Ifjol publicerades ett fotografi från Tencents högkvarter i Peking, där företagets ledning tillsammans med partimedlemmar poserar med en stor kommunistisk flagga. Partiet har själva hyllat Tencents andre vice verkställande direktör Guo Kaitian och 10 andra toppchefer för att vara en ”enastående kommitté” i sin ledning av nästan 8000 anställda inom Tencent som är partimedlemmar.

 

Partimedlemmar i Tencents ledning hyllas av kommunistpartiet i en ceremoni

 

 

I utbyte mot att ges sin dominerande ställning på den kinesiska marknaden spionerar Tencent på sina användare för kommunistpartiets räkning och sänder deras konversationer och privata uppgifter till den kinesiska statsmakten – bland annat för att de ska kunna bekämpa förbjuden religion. Deras största programvara WeChat används som ett effektivt verktyg för statligt förtryck genom omfattande censur av civilbefolkningen. Tack vare Tencent har civila straffats för att ha hånat partiledaren Xi Jinping, för att ha kritiserat domare, för att ha kommenterat översvämningar, eller för att ha berättat om brott mot mänskliga rättigheter.

Tencent har också försett partiapparaten med uppgifter för att identifiera och jaga människor som hör till förföljda folkgrupper, såsom tibetanska buddhister och utövare av Falun Gong. Straffen har varit allt från några dagars häkte till flera år i fängelse. Till och med privata konversationer mellan vänner avlyssnas av Tencent, som skickar dem vidare till kinesisk polis.

Inför kommunistpartiets nittonde nationalkongress utvecklade Tencent ett spel för mobiltelefoner, som gick ut på att klappa händerna så hårt du kan för kommunistpartiets ledare Xi Jinping. Spelet kallades ”Klappa för Xi Jinping: Ett storslaget tal”.

 

 

Under tidigare president Trumps administration gjordes ett försök att förbjuda Tencents program WeChat att ta emot betalningar ifrån USA, men sittande president Biden har redan backat på de kraven. Förbud mot WeChat har också diskuterats i länder som Australien och Indien, på grund av det allvarliga hotet mot människors privatliv som programmet utgör.

Enfuce uppger att de hanterar över 10 miljoner personers bankuppgifter. Ålands Nyheter har sökt bolagets representanter för frågor och kommentarer.