Kategorier
Nyheter

Konsulter tjänar mest på programmet med gratisjobbare – dubbelt mer än ifjol

I en traditionell ekonomi fungerar arbetsmarknaden genom att företag anställer arbetare för att kunna sälja produkter och tjänster. Kunderna betalar företaget, som i sin tur betalar sina anställda och ägare.

I dagens corona-ekonomi är det andra regler och prioriteringar som styr. Landskapsregeringen presenterade nyligen 2021 års version av fjolårets program med unga gratisjobbare under sommaren. Programmet är till sin karaktär likt sådana som tidigare drevs i Sovjetunionen, där unga studenter under sommarmånaderna arbetade för statens räkning.

I det åländska programmet är det istället Europeiska Unionen som betalar lönerna till de 220 sommarjobbarna som ska anlitas. Näringsminister Fredrik Karlström (M) presenterade det nya programmet på en presskonferens förra veckan, efter att ha tagit beslut i frågan.

 

Jackpot för konsult

Föreningen Ålands Näringsliv har valts ut av landskapsregeringen för att elda projektet och Ålands Nyheters granskning visar att stora summor utav EU-bidragen kommer att gå till konsulter istället för till ungdomar. Totalt har projektet en budget på €265 000, men över €33 000 ska kanaliseras till föreningens konsulter enligt budgeten. En riktig jackpot går till projektledaren, vars lön kommer att kosta nästan €20 000.

 

 

Ålands Nyheter har tidigare rapporterat hur Ålands Näringsliv missbrukat bidragspengar från EU till att anställa personer från sin egen ledning som välavlönade projektledare. Vem som får eller fått tjänsten inom detta projekt är fortfarande inte offentliggjort.

Ytterligare €6000 ska gå till föreningens budgeterade omkostnader – inklusive annonsering, hyror och städning.

 

Villkor ändras för att stävja missbruk

Programmet har till viss del ändrats efter Ålands Nyheters avslöjande av hur fjolårets program med sommarjobbare missbrukades av ett stort antal företagare och jordbrukare som ordnade bidrag åt sig för att anställa sina egna barn eller andra unga släktingar. I det nya programmet får inte företag själva anmäla sitt intresse, utan det är ungdomar som på egen hand ordnar sommarjobb som ska ansöka om bidraget – som sedan går till arbetsgivaren.

Därtill ändras reglerna så att ett företag som mest kan få två gratisjobbare, eller endast en gratisjobbare för enmansföretag. Ifjol kunde bland annat den Moderate politikern Dennis Jansson dra nytta av systemet genom att ordna 13 gratisjobbare till sina krogar i Mariehamn.

Ifjol ordnades anställningar för 400 unga under sommaren genom projektet. Runt 300 unga till hade också sökt, men blev utan. Årets projekt ska ge sommarjobb åt endast 220 ungdomar efter att konsulterna fått sitt. Kommer det in ansökningar från fler ungdomar än så kommer bidragen att lottas ut.

I år begränsas projektet till att omfatta unga som fötts mellan 2002 och 2005.