Kategorier
Nyheter

Korvtjuvar eldade upp IFK Mariehamns kiosk

I en omfattande härva med hela 60 åtalspunkter, 30 målsäganden och 9 åtalade ynglingar dömde tingsrätten Kasper Demander, André Holopainen, Thobias Mäki samt Zacharias Nikula för olika grader av inblandning i ett inbrott i Mariehamn i slutet av juni 2016.

Demander, Holopainen och Nikula hade enligt åklagaren fått skjuts till Wiklöf Holding Arena av Mäki och brutit sig in i kiosken där för att stjäla livsmedel. Senare på natten hade Demander och Holopainen återvänt och eldat upp kiosken.

Åklagaren yrkade på att alla fyra solidariskt skulle ersätta €4140 till Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag, som stod som intervenient, ca €1500 till Mariehamns stad för skador och städning, samt knappt €20 000 till IFK Mariehamn för den totalförstörda kiosken, bortförselkostnader och förlorad egendom. Åklagaren presenterade bevis i form av bland annat en inspelning från en övervakningskamera.

 

Fångades på övervakningskamera
Demander, Holopainen och Nikula medgav stöld, medan Mäki bestred åtalen och menade att han bara skjutsat. Både Demander och Holopainen motsatte sig ersättningskraven till IFK Mariehamn, men medgav Mariehamns stads ersättningskrav.

Händelsen skedde runt kl 2 på natten, då Demander, Holopainen och Nikula på en övervakningsfilm syns bryta sig in i kiosken. Enligt åklagaren hade de använt sig av kofot och hammare. Hammaren påträffades senare i närheten av brottsplatsen. Väl inne i kiosken hade de lagt beslag på pantflaskor, godis, chips, läsk och wienerkorv, medan Mäki höll vakt vid bilen en bit ifrån. Stöldgodset hade de satt i sopsäckar, lastat i Mäkis bil och sedan fraktat till ett garage.

 

Eldade upp kiosk för att röja alla spår
Efter att de lastat av stöldgodset blev kumpanerna oroliga över fingeravtryck och bestämde sig för att röja alla spår genom att elda upp brottsplatsen. Vid småbåtshamnen i Lervik hämtade de en dunk bensin och på filmer från en övervakningskamera från ca 4 på natten syns Demander och Holopainen hälla bensin i kiosken och Demander tända på. I polisförhör hade Mäki sagt att han och Nikula försökt avråda Demander och Holopainen från att elda upp kiosken.

Nästa dag hade Mäki och Nikula fraktat stöldgodset till en gömma inne i flygplansvraket i Sviby, där det senare påträffades av polisen. IFK Mariehamn hade fått tillbaka två sopsäckar med chips.

Kiosken hade inte varit försäkrad till sitt fulla värde, då den var inredd i en container och inte ansågs löpa någon risk för brand. Försäkringsbolagets skadereglerare hade konstaterat att kiosken varit underförsäkrad.

 

Böter och villkorliga fängelsestraff
Tingsrätten dömde Tommi Zacharias Nikula, född 1998, till €2250 i böter för stöld, samt till att betala en brottsofferavgift på €80.

Per Thobias Juhani Mäki, född 1998, dömdes för medhjälp till stöld samt medhjälp till grov skadegörelse till 6 månader och 10 dagars villkorligt fängelse, samt till att betala en brottsofferavgift på €80.

André William Holopainen, född 2000, dömdes till 1 år och 1 månads fängelse för stöld och grov skadegörelse, samt 22 andra brott som behandlades i samma rättegång.

Kasper Kaj Demander, född 2001, dömdes till 1 år och 2 månaders fängelse för stöld och grov skadegörelse, samt 26 andra brott som behandlades i samma rättegång.

Alla fyra ska också ersätta Ålands Ömsesidiga Försäkringsbolag €4140, uppdelat så att Nikula och Mäki bär hälften så stort ansvar som de andra.

Demander, Holopainen och Mäki ska ersätta Mariehamns stad €1469, samt IFK Mariehamn €9430, uppdelat så att Mäki bär hälften så stort ansvar som de andra.