Kategorier
Nyheter

Kvinna fick missfall efter att ha blivit sparkad i magen och strypt i Geta

Både åklagare och Ålands tingsrätt ignorerade i straffanspråk respektive dom en kvinnas berättelse om att hon fått missfall efter att hon blivit misshandlad med sparkar i magen av en man. Detta trots att man trodde på resten av kvinnans berättelse så pass mycket att den räckte för att döma mannen för misshandel.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 19/49

Enligt åtalet hade Tobias Piironen slagit kvinnan 7-8 gånger med knutnäven, slitit in kvinnan i ett sovrum och där satt sig över henne och försökt strypa henne. Såsom brottet är beskrivet i åtalet framstår det som att Piironen försökt ta livet av kvinnan, men åtalet gällde trots det endast för misshandel.

Han hade också vridit fingrarna på kvinnan, sparkat henne och knuffat henne, enligt åtalet. Piironen nekade till anklagelserna och menade att han försökt hindra kvinnan från att skada sig själv.

Kvinnan berättade att det hade svartnat för ögonen och hon tappat all kraft när Piironen ströp henne. Efter att hon vaknat till hade kvinnan hämtat en kniv för att försvara sig, men Piironen vred om hennes arm för att kunna ta kniven.

 

Granne ingrep, ringde polisen

När en granne som stördes av tumultet ringde på dörren bad kvinnan om hjälp. Polisen ryckte ut och grep Piironen.

Enligt kvinnans berättelse hade Piironen också sparkat henne hårt i magen och på ryggen. Hon var gravid vid händelsen och fick senare missfall.

Enligt Piironen hade det varit frågan om ”lite tjafs” och han sade att han försökt lugna ner kvinnan genom att hålla fast henne och trycka ner henne på en säng. Han medgav inte till något stryptag.

Värden i bostaden hade sovit under hela händelsen och Piironen sade att han försökt väcka honom.

Grannen som ringde på dörren berättade att hon hört en kvinna gråta tidigt på morgonen. När hon knackade på hos värden fick hon veta att kvinnan blivit misshandlad och blev ombedd att ringa polis.

Kvinnans skador hade dokumenterats på plats av polis och senare på sjukhuset. Märkligt nog var bilderna var för suddiga för att tingsrätten skulle kunna se om det fanns skador eller ej på kvinnan, förutom på hennes finger.

Den klena bevisningen till trots ansåg tingsrätten att det var utrett bortom rimligt tvivel att Piironen misshandlat kvinnan såsom åklagaren beskrivit. Detta på basis av kvinnans berättelse. Tingsrätten bekräftar i sin dom att kvinnan sagt att hon led missfall på grund av misshandeln, men har utan förklaring valt att helt bortse från den delen av gärningen i sin dom, samtidigt som kvinnans berättelse ansetts tillräckligt trovärdig för de andra delarna.

Toivo Tobias Juhani Piironen, född 1987, dömdes till 6 månaders villkorligt fängelse för misshandel. Han ska ersätta betala €800 i skadestånd till sitt offer och €450 i sjukvårdskostnader. Skattebetalarna dömdes att ersätta hans advokat med €1500. Domen har inte vunnit laga kraft.