Kategorier
Nyheter

Landskapsregeringen positiv till att spåra coronasmittade via mobiltelefoner

Landskapsregeringen är positiv till den finska regeringens förslag om att ta fram en mjukvara för att spåra smittan av det kinesiska viruset Covid-19. Enligt Finlands regering ska det vara frivilligt för medborgarna att installera mjukvaran på sina mobiltelefoner, sedan övervakas alla deras rörelser för att se ifall de har varit i närheten av någon som varit smittad av Covid-19. Hälsovårdsminister Annette Holmberg-Jansson (M) gav i dag landskapsregeringens svar till Finland på förslaget.

I sitt svar skriver Holmberg-Jansson att i stort sett alla som visar symptom för Covid-19 redan blir testade på Åland, men att mjukvaran skulle kunna få smittade personer att söka sig snabbare till provtagning. Däremot undrar landskapsregeringen exakt hur det ska gå till när mjukvaran identifierar personer som varit i kontakt med smittade och hur smittskyddsläkare ska behandla informationen som samlas in för den enskilde patienten.

Holmberg-Jansson skriver att det är ”ytterst viktigt” att sommargäster på Åland också ska kunna använda mjukvaran, även med utländska telefonabonnemang.

– Hur ska man hantera gränsöverskridande smittspårning, tex då svenskar kommer till Åland eller mer allmänt på färjor och flyg? Planeras samordning t.ex. med andra nordiska länder?, skriver Holmberg-Jansson.

Enligt utlåtandet respekteras civilbefolkningens personuppgifter och integritetsskydd inte av förslaget till mjukvara. Dels för att en smittskyddsläkare behöver verifiera ifall en misstänkt smittad varit nära en bekräftat smittad, dels för att kontaktspårningen identifierar personer som bekräftats smittade.

– Integriteten förefaller vara skyddad endast för personer som inte identifieras som nära kontakt till ett indexfall. 

– Risken för integritetsintrång är större i en mindre befolkning, skriver Holmberg-Jansson.

Även om mjukvaran just nu framhålls som frivillig och med syfte att förhindra smitta, är risken överhängande att makthavare vid ett senare tillfälle missbrukar uppgifter insamlade från mjukvaran för att kartlägga medborgarna – exempelvis politiska motståndare eller dissidenter.

På bilden: Annette Holmberg-Jansson, foto: landskapsregeringen