Kategorier
Nyheter

Ledare: Dags att ge Staffan Bruun en enkelbiljett till al-Hol

Det är dags att Staffan Bruun sticker från Finland och åker till al-Hol, där han hör hemma. Igår publicerade författaren och journalisten Bruun åter en krönika med vurmande för ISIS-medlemmar som tillfångatagits i Syrien. Han kallar det ”smaklöst” och ”osmakligt” att debatten går hög i Finland angående repatriering av ”finska” ISIS-kvinnor och deras barn, som nu hålls fångna i lägret al-Hol efter att terrorkalifatet krossats.

När ISIS röjde sina största framgångar reste en samling rubbade individer från Europa till Syrien för att stödja terrorn och stilla sin egen mordlusta. En del av dem var kvinnor, däribland också finska kvinnor som svurit trohet till kalifatet tillsammans med sina makar och släpat med sina barn till krigszonen. ISIS-kvinnorna från Europa har inte varit oskyldiga hemmafruar, utan flera av dem har aktivt deltagit i terrorverksamhet, genom att rekrytera krigare och sprida propaganda. De har uppfostrat sina barn till mördare och en del har tvingat sina barn att delta i avrättningar. Alla finska kvinnor i al-Hol säger förstås att de varit oskyldiga hemmafruar och inte hade den blekaste aning om terrorn som ISIS utförde under flera år medan kvinnorna bodde i kalifatet. Hur trovärdigt detta är ska vi lämna till syriska myndigheter att avgöra.

Varför Staffan Bruun tillsammans med mängder av finska journalister och politiker så starkt känner för dessa kvinnor är svårt att förstå. Lika svårt är det att förstå varför kvinnorna som gick med i terrorsekten tog med sig sina barn till kriget. Bruun beklagar sig över att de som inte vill ha ISIS-kvinnorna till Finland ”gör skillnad på finnar och finnar” och att ”en del är mera och andra mindre värda”. Tillåt mig då också att göra skillnad på folk och folk: Den som sympatiserar och går med i en terrororganisation har valt att göra sig mindre värd än andra människor. För mig är terrorister inte värda smuts och får gärna ruttna i fångenskap till sina sista dagar.

 

 

Mer än 70 000 kvinnor och barn från det besegrade kalifatet befinner sig i fånglägret al-Hol i norra Syrien. Vad gäller de ”finska” kvinnorna och andra européer som rest dit är de inte offer för olyckliga omständigheter. De är fanatiker som rest till kriget i ren blodlust och nu tycker synd om sig själva när de misslyckades. De enda det är synd om är barnen.

Det första vi såg av finska ISIS-kvinnor var en intervju för CNN med finskan ”Sanna”, som inte visade någon särskild ånger över att hon släpat med sina barn från Finland för att gå med i terrororganisationen. Intervjuaren frågade henne ifall hon inte hade något att invända mot ISIS halshuggningar av människor och tagandet av flickor som sexslavar. Svaret var att hon inte hade något emot det, eftersom det överensstämmer med islamsk lag. ”Sharia är sharia”, säger hon och fortsätter med ”Står det i Koranen är det bra”. Hon berättar också att hon vill hem till Finland för att kriget varit så förskräckligt. Man ser att ”Sannas” drivkraft består av enfaldighet, självömkande, hat, arrogans och blodtörst. Av någon orsak har dessa egenskaper imponerat på en mängd finska journalister och politiker.

Till CNN säger ISIS-”Sanna” att hennes make var rörmokare, till Yle säger hon att han var kontorsarbetare. De enda som sväljer sådana lögner är de som själva har en agenda. Åtminstone skyller ”Sanna” inte sin situation på ”högerpopulisterna” och Halla-aho.

Tanken att ta dessa vuxna människor till Finland är orimlig. Deras brott ska utredas och de ska möta rättvisan, även om det kan dröja. Syriens president Assad sade nyligen i en intervju att jihadisterna som sitter fängslade i landet ska dömas enligt syrisk lag, oavsett deras nationalitet. ”Terrorister är terrorister”, sade han till Paris Match, och självklart har han rätt. Finska medborgare i Syrien ska inte kunna smita undan rättvisan. Vi ska respektera Syriens rätt att utöva sin lag i sitt land. Bruuns krav på att ta dessa individer till Finland är orättfärdigt. Skulle Finland skicka en Syrier som misstänks för terrorbrott till hemlandet utan utredning eller rättegång? Bruuns krönika och Ålandstidningens publicering av den är en markör för ett dekadent tänkande, som frodats i svenskfinland under 2000-talet. Snacka om att göra skillnad på folk och folk! Finländare som begår terrorbrott i Syrien är lika förtjänta av snaran som inhemska terrorister.

Bruun går så långt att han påstår att Skyddspolisen i Finland inte har någon större aning än andra om vad de talar om när de varnar för att ISIS-kvinnorna kan utgöra en säkerhetsrisk för landet. Skulle Skyddspolisen ha frågat Bruun? I samma andetag som han skriver att det är ”direkt svinaktigt att utgå ifrån att kurderna som upprätthåller al-Hol-lägret ska försörja finländare” skriver han också ”så illa kan det väl inte vara att Skyddspolisen menar att den inte klarar av att övervaka elva mammor som man kan identifiera och lokalisera?”. Efter detta sjunker Bruun så lågt att han jämför de tillfångatagna ISIS-medlemmarna med civila flyktingar runt om i världen – som flytt från ISIS terror.

 

 

Vi har under de senaste decennierna sett att kvinnor kan vara lika grymma och effektiva terrorister som män. Ett flertal terrorattacker runt om i världen utförda av kvinnor är bevisen för detta. Inklusive självmordsbombningar. Kvinnor inom ISIS uppfostrar sina söner från en låg ålder till att bli fanatiska mördare och bödlar. Bakom varje manlig ISIS-terrorist som våldtar en flicka eller skär halsen av en civil står en flock lika hängivna kvinnor som beundrar hans gärningar. Det är oansvarigt av finska journalister och politiker att försöka översläta allvaret, genom att prata om att ”ta hem mammor”. Bland de förhållandevis få kvinnliga självmordsbomarna återfinns européer som konverterat till islam och kvinnor som spänt fast bomber på sina barn och sprängt sig tillsammans med dem.

När Bruun anklagar finska riksdagsledamöter för att spela ett ”djupt osmakligt politiskt spel” med barnen som spelbrickor bör han komma ihåg att de som minst vill hjälpa barnen är deras mödrar, som vägrar släppa barnen ifrån sig ifall de inte får följa med till Finland själva. De tänker inte på sina barns bästa, då hade de inte åkt till Syrien från början. Kan Bruun inte förstå att människor i Finland känner en befogad oro av att släppa in misstänkta terrorister i landet före rättvisan haft sin gång? Allt är inte ett ”politiskt spel” och det är främst han själv som försöker åstadkomma ett sådant med sitt yrande om högerpopulister.

Terrorism är inget skämt. Finlands stenkorkade nya finansminister Katri Kulmuni (C) gjorde nyligen landet till åtlöje när hon bad sina följare på Instagram – appen för folks bilder på sina rumpor och middagar – att rösta om ifall de ville ta emot bara barnen eller också mödrarna från al-Hol.

Terrorism är inget skämt. Bruuns krönika och Ålandstidningens publicering är inte heller något obetänksamt misstag. Han har tidigare publicerat en krönika i samma tidning där han rättfärdigade framtida terrorism med hänvisning till att barnen till ISIS-terrorister ”har all orsak att ruva på hämnd” mot Finland. I den krönikan krävde han att Åland skulle be FN om att få ta emot 10 ”ISIS-barn”, som han kallar dem.

Jag har ett ännu bättre förslag: Flytta du istället, Staffan Bruun, till al-Hol och stanna där. Då kan du vara bland dina hjärtevänner istället för att behöva gå och längta efter att de ska komma till Finland. Ta med dig alla pengar du tjänat på Anders Wiklöf så kan du försörja änkorna och barnen till någon stupad ISIS-krigare – det passar din fallenhet bra och jag sponsrar mer än gärna en enkelbiljett för dig till al-Hol.

Carl Kiviö