Kategorier
Nyheter

Ledare: Skamlös exploatering av avliden ett bottennapp för Nya Åland

Den världskände svenske musikern Tim ”Avicii” Bergling avled i fredags under en semestervistelse i Oman, endast 28 år gammal. Lokal polis bekräftade dödsfallet i helgen och har meddelat att det inte föreligger några brottsmisstankar kring hans frånfälle.

Berglings publicist Diana Baron skrev i ett pressmeddelande: ”(Berglings) familj är förkrossad av sorg och vi vädjar till alla att snälla respektera deras privatliv i denna svåra tid”

Den vädjan bet dock inte på den socialdemokratiska tidningen Nya Åland och journalisten Fredrika Fellman, som redan idag gör ett försök till att kapitalisera på den unge artistens frånfälle och använda hans död för att gagna egna politiska agendor.

Åländska dagstidningar och etermedia har på senare tid befunnit sig i en allt intensivare tävlan i att bryta mot alla anständighetsnormer och Fredrika Fellman gör sin insats för Nya Åland när hon på ledarplats fritt och osmakligt spekulerar kring orsakerna till Berglings död. I ledaren kommer Fellman fram till att Bergling ska ha begått självmord på grund av vad hon kallar ”machokultur” och fortsätter med att räkna upp en rad andra fenomen hon anser härstamma från denna, bland annat mäns högre risk att dö i olyckor, våldsbrott, drunkning, fortkörning, sexism och sexuellt våld.

Enligt Fellmans ledare är ett stort problem med denna ”machokultur” att det anses manligt för män att ha sexuellt umgänge med kvinnor och därför kräver hon att det ”sätts in samhällsövergripande åtgärder för att förhindra och förebygga den”.

Att visa stort förakt för de som sörjer avlidna närstående har blivit ett varumärke för åländsk socialdemokrati och Fellman har för Nya Ålands räkning idag lyckats rista in sitt namn i ett nytt lågvattenmärke för åländsk regeringspress, även om den fortfarande har djupare att sjunka för att komma på samma nivå som råder bland lagtingsledamöter som Igge Holmberg (S).