Kategorier
Nyheter

Lite fängelse för fullvuxen karl efter diverse stölder under påverkan av droger i Mariehamn

En åländsk man dömdes av tingsrätten till 6 månaders fängelse för diverse drogrelaterade brott och bilstölder. De flesta brotten skedde i våras.

DOKUMENT

Ålands tingsrätt R 21/50

Enligt åklagaren hade Johan Markus Dahlblom gjort inbrott i Ålands Centralsjukhus ifjol, där han letat efter saker att stjäla i ambulansgaraget. Stöldförsöket stoppades, då ett vittne tillkallat väktare.

När väktarna grep honom hade han slitit sig och försökt fly, men blivit nedbrottad. Åklagaren yrkade på straff för motstånd mot person som upprätthåller ordningen.

 

Sparkade kvinna upprepade gånger

Dahlblom anklagades också för att ha misshandlat en kvinna i en lägenhet i Mariehamn genom att ge henne en örfil och sparkat henne i höften 5-6 gånger. Åklagaren lade ner åtalet om misshandel eftersom kvinnan inte hade några straffanspråk och Dahlblom bett henne om ursäkt.

Enligt åklagaren hade Dahlblom också stulit en olåst bil 17 maj 2021 för att ta sig från en plats till en annan i Mariehamn. Under färden hade han varit berusad av alkohol, bensodiazepiner och cannabis. Samma dag hade han enligt åklagaren satt sig i en olåst vit pickup och rotat igenom den i jakt på saker att stjäla.

Några dagar senare – 21 maj – var det dags igen och Dahlblom hade enligt åklagaren stulit en olåst bil från en gård i Mariehamn och kört till travbanan i Jomala. Under färden var han berusad av bensodiazepiner och andra läkemedel.

Dahlblom stal 28 maj en till olåst bil på Klintvägen i Mariehamn, men ägaren hann stoppa honom före han kunde köra iväg. Även denna gång hade han varit kraftigt berusad av alkohol, bensodiazepiner, samt andra läkemedel.

Under gripandet gjorde han enligt åklagaren aktivt motstånd mot poliserna.

 

Nyfiket i ambulansgaraget

Några dagar senare – 3 juni – var Dahlblom i färd med att rota igenom en olåst bil efter lösöre att stjäla, men avbröts när ägaren kom till platsen. Även denna gång gjorde han motstånd mot polispatrull.

Dahlblom stod även åtalad för en mängd mindre brott i anslutning till händelserna, samt för snatteri och stöldförsök av en cykel.

Han nekade till anklagelserna om stöldförsök i ambulansgaraget ifjol och menade att han endast drivits av nyfikenhet. Förklaringen gick inte hem:

”Att en vuxen man av nyfikenhet skulle få för sig att titta in i en massa skåp i ett visserligen öppet garage är inte rimligt”, skriver Ålands tingsrätt.

Domstolen gick däremot på försvarets linje om att det högst rörde sig om försök till snatteri.

Dahlblom erkände motstånd mot väktarna, straffbart bruk av narkotika, snatteri, lindrig bruksstöld 17 maj, grovt rattfylleri, olovlig körning.

Han bestred att han skulle ha försökt stjäla en cykel, samt nekade till att ha försökt stjäla något från den vita pickupen. Tingsrätten ansåg att han försökt snatta cykeln och försökt snatta ur bilen.

 

Bilnyckel på vift

Han erkände lindrig bruksstöld av bilen 21 maj, men menade att brottet varit ringa. Han erkände också rattfylleriet. Tingsrätten ansåg inte att bruksstölden varit ringa i och med att fordonet inte returnerades och ägaren fortfarande inte fått tillbaka nyckeln.

Gällande händelserna 28 maj erkände Dahlblom lindring bruksstöld av bilen och straffbart bruk av narkotika. Han erkände rattfylleri, men nekade till att det var grovt. Bilen hade endast framförts en kort sträcka på en parkeringsplats. Han erkände också olovlig körning och hindrande av tjänsteman. Tingsrätten ansåg inte att bruksstölden varit ringa, då han varit berusad.

Dahlblom nekade till stöldförsök från den olåsta bilen 3 juni. Han menade att han enrast letat efter ett elddon att låna för att tända sin cigarett. Tingsrätten trodde inte på den berättelsen och dömde Dahlblom för försök till snatteri.

 

Ovillkorlig fängelsedom innebar omedelbar frisläppning

Johan Markus Dahlblom, född 1981, dömdes för försök till snatteri, motstånd mot person som upprätthåller ordningen, straffbart bruk av narkotika, snatteri, bruksstöld av motordrivet fordon, grovt rattfylleri, olovlig körning, hindrande av tjänsteman och stöldförsök i över 20 olika punkter.

Tingsrätten ansåg att varken villkorligt fängelsestraff eller samhällstjänst var lämpligt som straff och dömde Dahlblom till ovillkorligt fängelse i 6 månader och att han därför omedelbart ska släppas på fri fot. Domen har inte vunnit laga kraft.

Skattebetalarna dömdes att betala Dahlbloms försvarare drygt €3700.