Kategorier
Nyheter

Insändare: Vi måste lära av Sveriges misstag 2015

Under rubriken ”Vi ha resurser att ta emot afghanska flyktingar” i Ålandstidningen framförs åsikter bland annat av Helena Flöjt-Josefsson (S), specialsakkunnig med inriktning på integration och social hållbarhet.

Vi har väl alla följt den snabba utvecklingen i Afghanistan, ett land, som tydligen inte ens försvaras av de egna. Eller var det de egna som tog över landet?

Ett land som styrs av klaner, underklaner, klanledare, överhuvud och byråd. Ett land som aldrig anammat demokratin.

Ylva Johansson (S), EU-kommissionär med ansvar för flyktingpolitiken i EU säger till SVT:

”Vi har läst läxan från 2015. Vi kan inte vänta tills människor gett sig av.” 

”Nu gäller det att hjälpa alla de afghaner som finns kvar i Afghanistan” och  ”Också människor i närområdet”. 

Enligt SVT säger statsminister Stefan Löfven (S) liknande till Dagens Nyheter.

”En sak ska vi vara väldigt klara över: Vi ska aldrig tillbaka till 2015. Där kommer inte Sverige att hamna igen”. 

Det heter att man måste lära sig av sina misstag, men jag brukar säga att det är bättre att läsa sig av andras misstag. Vi måste lära av Sveriges misstag 2015.

Ylva Johansson säger vidare: ”FN är på plats”. Och att ”Det handlar om att hjälpa dem att komma tillbaka till sina hem.” och ”Förhindra att människor ger sig i väg på de här irreguljära smugglingsvägarna”.  

Åländsk Demokrati har länge argumenterat för att flyktingar bör hjälpas i sitt eget land eller i närregionen, så att de kan komma hem igen. Det är mycket billigare och mycket humanare. Då har det kallats ”rasistiskt”. Har Ylva Johansson blivit ”rasist” i Bryssel?

Afghanistan är ett klansamhälle, och då avser jag inte ”brottsklaner”, som finns i Sverige utan klaner av släkter och folk.  Att ta en eller några från en klan till ett främmande land är inte humant. Hela deras värld rasar samman.

Att ta dem till ett land med annan religion, annan kultur, andra seder, annat klimat, annat språk är inte humant!

Saudi-Arabien, Bahrain och Kuwait tog inte en enda flykting från Syrien. Kanske det är deras tur nu? De har samma religion och liknande seder och kultur.

Vi vet hur Ålands ekonomi ser ut. Vi kommer att tvingas spara på servicen för ålänningarna. Att då samtidigt öppna för att ta emot resurskrävande flyktingar är helt fel.

Vi från Ålands Demokrati hoppas att även alla andra partier i alla kommuner har lärt sig läxan från Sverige 2015, så att vi inte behöver upprepa deras misstag eller ta vår debatt från 2015 en gång till.

Åland har sin del av Finlands kommande bistånd till Afghanistan. Det är bra så.

Stephan Toivonen

Åländsk Demokrati