Kategorier
Nyheter

Mardröm i Tammerfors: Kvinna torterades av gäng i 17 timmar

Åbo hovrätt skärpte straffet för en kvinna som tillsammans med sin fästman och en annan man hållit en annan kvinna fången i en lägenhet i Tammerfors och torterat henne i 17 timmar på utstuderat grymma och förnedrande sätt, tills offret flydde genom att hoppa från balkongen mot sin död. Kvinnan överlevde med svåra och permanenta skador.

Birkalands tingsrätt hade 2018 dömt Kaisa-Maria Johanna Hiltunen till drygt 2 års fängelse för grov misshandel, frihetsberövande, olovlig körning, rattfylleri, grov vårdslöshet i trafiken och olovligt bruk.

Hennes kumpan Juha Christian Koskinen dömdes till drygt 2 års fängelse för grov misshandel och frihetsberövande.

Den tredje kumpanen Juha Kalervo Raivio dömdes till ett litet bötesstraff för misshandel.

 

Demonisk tortyr och förnedring

Enligt åklagaren hade Hiltunen och Koskinen gjort sig skyldiga till grov misshandel och frihetsberövande av en kvinna genom att dussintals gånger slå henne mot kroppen och huvudet med ett baseballträ, binda fast henne, strypa henne med en kabel, sparkat dussintals gånger mot hennes kropp, slagit henne med andra tillhyggen i huvudet, brännmärka henne med cigarettändare över hela kroppen, brännmärka henne i ansiktet och på kroppen med en het gaffel, skurit henne ett antal gånger med kniv, tänt eld på hennes kläder och hår, klippt henne i örat med en sax och sprutat pepparspray i hennes ansikte. Förövarna hade också förnedrat kvinnan genom att tvinga henne till att utföra obeskrivliga handlingar.

Misshandeln hade pågått i cirka 17 timmar och varit exceptionellt grym. Förövarna hade under ett uppehåll i tortyren satt ut kvinnan på balkongen och hon hade tagit chansen och hoppat mot sin död 8 meter ner för att fly sina plågoandar. Kvinnan överlevde fallet med bruten ryggrad, bruten höft och brutet skulderblad.

 

Gärningsmän skyllde på varandra

Hiltunen erkände grov misshandel och nästan alla handlingar hon anklagats för, men menade att de tänt eld på kvinnans kläder och hår av misstag. Hon nekade till att ha klippt kvinnan i örat med en sax. Hiltunen menade att Koskinen våldfört sig på kvinnan i större utsträckning än hon själv och påstod att hon utförde gärningarna av rädsla för Koskinen. Hon påstod att Koskinen skulle gått lös mycket värre på kvinnan ifall hon inte varit där och hjälpt till med misshandeln och krävde att tingsrätten skulle ta hänsyn till detta i sin dom mot henne. Hiltunen tyckte inte att det var hennes fel att kvinnan hoppat från balkongen.

Koskinen erkände också grov misshandel och alla handlingar han anklagats för, men sade också att de tänt eld på kvinnans kläder och hår av misstag. Han påstod å sin sida att det var Hiltunen som kommenderat honom under misshandeln. Han nekade till att ha tvingat kvinnan att utföra obeskrivliga handlingar och skyllde detta på Hiltunen. Han nekade också till att ha brännmärkt kvinnan just i ansiktet med en het gaffel. Han tyckte inte heller att det var hans fel att kvinnan hoppade från balkongen.

Hiltunen nekade till frihetsberövande och menade att de varit tvungna att binda fast kvinnan för att hindra henne från att skada sig själv. Koskinen erkände frihetsberövande.

 

Krävde strafflindring på grund av sin hälsa

Raivio stod åtalad för lindrig misshandel för att ha slagit kvinnan i huvudet med ett baseballträ och använt något slags tillhygge för att slå på hennes fötter. Han berättade att han blivit inspirerad av de andra gärningsmännen och inte kunnat hejda sig på grund av sin rädsla. Han krävde att tingsrätten skulle ta hänsyn till hans hälsotillstånd i utdömande av straff.

Åklagaren krävde att de åtalade skulle ersätta kvinnan €18 000 för smärta och skador, €7000 för hennes lidande och €6000 för permanenta kosmetiska skador.

Hiltunen bjöd totalt €3900 i ersättning till kvinnan, Koskinen bjöd €6000. Raivio erkände den ersättning kvinnan begärt, men krävde att han bara skulle betala en femtedel av hennes rättegångskostnader.

Åklagaren presenterade bevis i form av bland annat medicinska rapporter och uttalanden från läkare. Inga utomstående var kallade att vittna.

 

Påstod sig vara hjärntvättad

Enligt tingsrätten var det obestridligt att Hiltunen och Koskinen plågat kvinnan i totalt 17 timmar samt att kvinnan hoppat ner från balkongen i ett fall på 8 meter. Orsaken till misshandeln var att kvinnan haft en skuld på €3000 till Hiltunen. Raivio hade lockat kvinnan till lägenheten och hon hade flera gånger försökt få honom att försäkra att Hiltunen eller Koskinen inte skulle dyka upp, vilket de senare gjorde.

En betydande del av rättegångsförhandlingen ägnades till att utreda vem i paret som varit mest drivande, då bägge skyllde på varandra. Hiltunen skyllde på att hon varit i chocktillstånd under händelserna, medan Koskinen hävdade att han blivit hjärntvättad av Hiltunen till att göra som hon bestämmer för att inte få stryk. Under polisförhör hade han däremot sagt att hon inte kunde kommendera honom. Tingsrätten konstaterade att de bägge inte var trovärdiga och gick istället efter brottsoffrets berättelse.

 

Tortyr gav tredje gradens brännskador

Enligt brottsoffret hade det varit Hiltunens idé att hetta upp en gaffel för att tortera henne. Läkarundersökningar visade att kvinnan blivit brännmärkt på hela kroppen och fått tredje gradens brandskador på vissa ställen. Denna tortyr beskrevs av kvinnan som den allra smärtsammaste. Hiltunen hade också hotat att ringa andra människor till lägenheten som hade ännu grymmare tortyrredskap och hotade med att kvinnan skulle försvinna till en jordkällare någonstans för att bli torterad. Även de obeskrivliga handlingarna hade varit Hiltunens idé och Hiltunen hade varit den som skurit kvinnan med en kniv.

Enligt kvinnan hade Koskinen brukat mer intensivt våld mot henne på grund av att han var starkare. Han hade också klippt henne i örat med en sax och sparkat henne på kroppen och i ansiktet. Tingsrätten ansåg att bägge gärningsmän var lika skyldiga.

Tingsrätten konstaterade att kvinnan inte hade haft något annat val än att hoppa från balkongen på grund av den utdragna plåga hon utsatts för och att det var Hiltunen och Koskinen som drivit henne till att hoppa. Vidare konstaterade tingsrätten att Koskinen och Hiltunen utsatt kvinnan för tortyr och kränkt hennes människovärde genom att tvinga henne till obeskrivliga handlingar. 

 

Lindriga straff i tingsrätten

Juha Christian Koskinen, född 1970, och Kaisa-Maria Johanna Hiltunen, född 1985  dömdes vardera för grov misshandel samt för frihetsberövande. Enligt finsk lag kan den som gjort sig skyldig till grov misshandel dömas till upp till 10 års fängelse. Tingsrätten tyckte dock inte att den grova misshandeln, tortyren, kränkandet av människovärdet och brottsoffrets extremt allvarliga skador var så farligt och lät Hiltunen och Koskinen klara sig undan med två års och ett par månaders fängelse var. 

Juha Kalervo Raivio, född 1967, dömdes för misshandel och fick endast €810 i böter.

Hiltunen överklagade domen till hovrätten och krävde att hon istället skulle få villkorligt fängelse. Hon tyckte att domen var för hård, med tanke på att hon aldrig tidigare suttit i fängelse.

Brottsoffret överklagade också domen och krävde att straffen skulle bli strängare. Offret hade lidit allvarliga fysiska och psykiska skador av tortyren, varav vissa skador är permanenta.

Hovrätten konstaterade att Hiltunen och de två andra gärningsmännen hade lockat kvinnan till en lägenhet och därefter alla tre utsatt henne för fysiskt våld på grund av en skuld. Våldet hade enligt hovrätten varit långvarigt, mångfacetterat, avsiktligen extremt smärtsamt och medvetet förödmjukande, vilket hade orsakat långsiktiga hälsoproblem i form av ett allvarligt fysiskt funktionshinder för brottsoffret samt stort psykiskt lidande.

En enig hovrätt skärpte straffet och dömde Hiltunen till 4 år och 5 månaders fängelse.

Hiltunen, Koskinen och Raivio ska solidariskt ersätta offrets rättegångskostnader.

Hiltunen och Koskinen ska solidariskt ersätta brottsoffret med €11 000 för smärta och tillfälliga skador, €9000 för lidande och €4000 för kosmetiska skador.