Kategorier
Nyheter

Mia Hanström använde EU-bidrag för att fixa jobb åt väninnan och hennes man

Ifjol rapporterade Ålands Nyheter om hur den socialdemokratiske politikern, tillika Ålands Radios ordförande Mia Hanström är ledare för ett nätverk av föreningar för att systematiskt kanalisera bidragspengar från EU, landskapsregeringen och spelbolaget PAF till sig själv i huvudsak, men också till närstående och politiska fränder.

I artikeln lyfte Ålands Nyheter hur Hanström använde ABF för att ordna €50 000 i bidrag från EUs jordbruksfond till väninnan Sofia Enros jazzband ”Syltorkestern”. Hanström svarade med att polisanmäla Ålands Nyheter och kalla uppgifterna för ”fake news”.

Nu har Ålands Nyheter tagit del av den första redovisningen för projektet, som svart på vitt visar att Hanström inte bara använt bidragen för att ordna ett jobb väninnan och hennes make, utan fixat två tjänster var åt dem.

Ur redovisningen framgår det att mest pengar gått till Enros, som kunnat inkassera €3000 för 85 timmars arbete som projektledare, varav 46 av timmarna gick till att förlusta sig med resor, seglatser och uppträdanden.

Enros driver Mildreds Swingskola med inriktning på 1930-tals swing tillsammans med maken Daniel Johansson. Även han blev anställd av Hanström till projektet, som grafisk formgivare mot en uppskattad ersättning om €3000 för 85 timmars arbete.

Hanström passade dessutom på att anställa makarna Enros och Johansson också som musik- och dansledare i projektet, mot en ersättning om €50 var per föreställning och €35 var per timme för förberedelser. Makarna ska enligt kontraktet med Hanström uppträda 50 gånger på skolor och daghem.

 

Falska kostnader för talkoarbete

Näst efter makarna var det fotograf David Lundberg från Luvid Films som kunde stoppa mest pengar i fickan från projektet. Hela €2000 tog han i arvode för att komma med och segla i två dagar och ta foton, spela in film och sedan klippa.

Svenskarna Carl Turesson Bernehed och Mimi Terris fick 9000 kronor var plus resekostnader för att komma  och hålla en ”workshop” i ett par dagar för Enros, Johansson och ett dussin andra deltagare. Hanström har redovisat att deltagare i workshoppen utfört totalt 109,5 timmars vederlagsfritt arbete och att ABF har haft över €1600 i kostnader för att betala vederlagsfritt vederlag till avlönat talkoarbete. Något sådant vederlag har i verkligheten inte betalats, men ABF fick bidrag för det ändå.

 

 

Spädbarn på deltagarlistor

Den hittills dyraste delen av projektet har varit två seglatser med fartyget Albanus till evenemanget Herräng Dance Camp i Norrtälje. Den väldigt magra deltagarlistan vittnar om att dessa seglatser i huvudsak är för projektledarnas egna förlustelse. Förutom Enros, Johansson och den anlitade fotografen deltog endast 5 andra vuxna på den första seglatsen och endast 4 andra vuxna på den andra seglatsen. Hanström har i sin redovisning till landskapsregeringen inkluderat deltagarnas och projektledarnas barn på deltagarlistan, inklusive flera spädbarn. Även fartygets besättning lades till som deltagare av Hanström.

Skeppsföreningen Albanus har fakturerat knappa €8000 för nöjesseglatserna. Dessa seglatser har Hanström redovisat som ”resekostnader”, trots att det inte framgår någonstans varför deltagarna inte kunde resa den korta sträckan till Norrtälje på normalt sätt.

Deltagarna på seglatser och workshops har inte ens betalat sin egen mat själva och ABF fick bidrag för fakturor på totalt €1400 för mat och fika, inklusive smarrigheter som ”Luxus räkor”. Enros och Danielsson har också handlat in musikinstrument för över €2000 till projektet, inklusive en bastrumma för 13 000 kronor.

 

Sofia Enros och Daniel Johansson uppträder med sitt jazzband

 

Har kontoren bredvid varandra

Enros och Hanström har sedan tidigare haft ett extensivt samarbete, via olika skattefinansierade och bidragsfinansierade föreningar som de driver. Inte minst delar de samma föreningshus i Mariehamn, där sexföreningen Regnbågsfyren hyr kontorsplats av ABF. Sofia Enros är verksamhetsledare för sexföreningen och arrangör av pride-festivaler i Mariehamn.

”Dessutom har andra föreningar som Pusselfamiljen, Ålands litteraturförening, Kulturföreningen Katrina, Ålands feministparaply, Reseda, Ahveniset med flera möten regelbundet i de gemensamma möteslokalerna, vilket bidragit till att Regnbågsfyrens utbyte med andra föreningar ökat markant under verksamhetsåret 2015-2016.” står det att läsa i Regnbågsfyrens verksamhetsberättelse.

 

Uppenbart riktade jobbannonser

Ur jobbannonserna som Hanström publicerat är det uppenbart att hela projektet är skapat för att ordna arbeten åt väninnan Enros och hennes make Johansson. I annonsen för projektledaren står det att läsa:

”Du som söker ska ha såväl praktisk erfarenhet av både swingdans och hot jazz som kunskap om och intresse för swingdansens och hot jazzens historia, du ska vara engagerad i både swingdans- och hot jazz-communityt samt ha erfarenhet av pedagogiskt arbete med barn- och ungdomar.”

I annonsen för marknadsföraren står det:

”Du som söker ska ha kunskap i och intresse för 1920- och 30-talets estetik och grafiska manér, du ska ha utbildning inom grafisk formgivning och arbetslivserfarenhet inom marknadsföring- och kommunikation. ”

Ur mötesprotokoll framkommer det att endast är Sofia Enros och Daniel Johansson som sökt till tjänsterna under den korta tid som jobbannonserna varit publicerade. Ålands Nyheter har också granskat jobbannonserna, där det står:

”Anställningarna sker under förutsättning att bidrag beviljas.”

 

Riktar in sig till barn och unga

Beslutet att ge ABF bidrag för att ordna jazz-projektet togs av näringsavdelningens byråchef Susanne Strand i februari 2019, som då bestämde att €50 000 skulle ges i form av pengar som tas från EUs jordbruksfond och landskapsregeringens budget.

Andra föreningar som styrs av Hanström har satt i system att rikta in sig mot skolor och daghem för sina projekt. På så vis kan de redovisa höga deltagarantal för sina projekt, eftersom barnen inte själva får bestämma om de vill delta. Samma metod används i detta projekt, som riktar sig till daghem och skolor.

Projektet är en uppföljning på det tidigare projektet ”Windjammers Ball”, som Enros och Johansson drev tillsammans med ABF och Hanström. Även det projektet betalades med bidragspengar och makarna visste vart de skulle vända sig när de fick idén:

”Då de under en sommarpromenad 2010 såg Badhuspaviljongen och Badhusparken kände de att de ville dela med sig av omgivningen med swingdansarna och de ville även att Åland skulle få uppleva swingen. Sofia och Daniel bildade en arbetsgrupp, tog kontakt med ABF-Åland, som gick med som huvudman för projektet och SKUNK – Intresse- organisationen för ungdomar i skärgården anslöt sig som samarbetspartner.”, står det att läsa i redovisningen för Windjammers Ball. 

Föreningen SKUNK är en så kallad ”ungdomsförening” som drivs av Mia Hanström och används av henne för att kanalisera stora summor bidragspengar till sig själv och hennes närstående från landskapsregeringen. Några medlemmar finns knappt i ungdomsföreningen.

”Arbetsgruppen höll på att köra slut på sig. Det hade behövts en avlönad projekt- ledare. Ett så här stort projekt kan inte samordnas ideellt.” står det också att läsa i redovisningen, vilket ger en fingervisning om vad arrangörerna var ute efter i framtiden. 

Förutom bidraget på €50 000 som beviljades av Susanne Strand för projektet har ABF också fått €20 000 i bidrag från Svenska kulturfonden för projektet.