Kategorier
Nyheter

Miljöpartist i rätten för att ha bluffat till sig €44 000 i bidrag

Idag inleds rättegången mot somaliskan Saido Mohamed, tidigare stadspolitiker i Helsingfors för De gröna. Mohamed står åtalad för grov penningtvätt för att ha hjälpt sin syster att lura Finlands skattebetalare på €44 000 i en bidragsbluff som pågick under 10 års tid.

Mohameds syster dömdes 2016 för grovt bedrägeri, för att ha lyft barnbidrag från FPA under 10 års tid fast hon inte varit bosatt i Finland. Saido Mohamed berättade i rätten att deras tillvägagångssätt var att hon i Finland använde sin systers bankkort för att ta ut pengarna för att sedan skicka dem vidare. 

 

Lurade sin egen syster
Enligt åtalet hade Mohamed inte bara lurat Finlands skattebetalare, utan också sin syster, som aldrig såg röken av pengarna. Istället hade Mohamed behållit pengarna från bidragsbluffen och använt dem själv, enligt åklagaren.

Mohamed, som kom till Finland från Mogadishu 1992, utnämndes 2011 till årets kvinnliga flykting för hennes arbete med att ”inspirera unga människor som vill behålla sina diverse identiteter medan de genuint vill bli en del av det finska samhället”.

Efter att bedrägerihärvan upptäcktes drog Mohamed tillbaka sin kandidatur för De gröna.