Kategorier
Nyheter

Ministrarnas representation kostade skattebetalarna €53 000

Landskapsregeringens sammanlagda kostnader för så kallad representation under fjolåret var drygt €53 000. Detta visar en granskning som de socialdemokratiska tidningarna Åland och Nya Åland gjort av lantråd Katrin Sjögrens (L), vicelantråd Camilla Gunells (S) samt regeringens fem ministrars inlämnade kvitton och notor.

Enligt tidningarnas granskning spenderade lantråd och ministrar under fjolåret generöst av åländska skattebetalares pengar på bland annat gåvor till politiker från när och fjärran och måltider på åländska lyxkrogar.

Den dyraste notan var för Finlands finansminister Petteri Orpos (Saml) vistelse på Silverskär, som kostade drygt €3600. Ålands finansminister Mats Perämaa (L) bjöd där Orpo på fiske, måltider och bastu.

Socialminister Wille Valve (M) belastade skattebetalarna bland annat med att bjuda en delegation från Azerbajdzjan på lyxkrog, där det åts och söps för drygt €1000.

Lantråd Katrin Sjögren stod för den näst största notan, på €2400, när hon bjöd 40 utvalda dignitärer och regeringstrogna på opera med tilltugg och dryck. Finansmannen Anders Wiklöf, som driver de socialdemokratiska tidningarna Åland och Nya Åland, bjöds också på lunch av lantrådet.

Mest återhållsam med skattebetalarnas pengar var trafikminister Mika Nordberg (M), som under fjolåret spenderade €835 på representation.