Kategorier
Nyheter

Misslyckad busskapning i Finland gav €480 i böter för muslimsk invandrare

Den misslyckade kapningen av en buss på Motorväg 4 i närheten av Urais i centrala Finland den 5 december ifjol gav varken fängelse eller tillsyn, utan istället en bot på €480 för 31-årige invandraren Hayder Hussein Noaman Al-Tuwaijari, som dömdes vid Mellersta Finlands tingsrätt förra veckan.

Åklagaren Janna-Maria Meriläinen yrkade på att Al-Tuwaijari skulle dömas för kapning och för flera andra mindre brottsrubriceringar. Enligt henne hade Al-Tuwaijari använt våld för att försöka frånta busschauffören kontrollen över fordonet under färd och styra in bussen mot inkommande trafik. Bussen färdades i en hastighet av åtminstone 80 km/h när Al-Tuwaijari gick till attack. Händelsen inträffade när det var mörkt ute och vägytan var våt.

 

DOKUMENT

Mellersta Finlands tingsrätt: R 19/629

Andra passagerare höll fast gärningsmannen
Förutom Al-Tuwaijari och chauffören befann sig 11 andra passagerare ombord. Föraren lyckades hålla kursen när Al-Tuwaijari grabbade tag i hans arm och andra passagerare kom snabbt till undsättning och kunde hålla fast Al-Tuwaijari tills polisen kom. Al-Tuwaijari hade gjort våldsamt motstånd mot sitt gripande genom att sparka, bita och hota såväl passagerare som polis.

I rätten nekade Al-Tuwaijari till alla anklagelser och vidhöll att han drabbats av en panikattack på grund av cannabisbruk och bara försökte komma av bussen. Han hade inte med vilja tagit tag i chauffören eller försökt styra bussen mot inkommande trafik. Han menade istället att han tappat balansen när bussen bromsade och i misstag fått tag i chaufförens arm när han höll på att falla.

Flera andra passagerare vittnade i rätten som målsägande, såväl som chauffören och två vittnen. Åklagaren presenterade bevis i form av bland annat fotografier, en polisutredning över distansen bussen färdats under händelsen, samt en filminspelning från polisbilens vindrutekamera som visade gripandet.

 

Vrålade ”Allahu Akbar!”
Enligt vittnesberättelserna från tre andra passagerare – samtliga invandrarmän från Mellanöstern – hade Al-Tuwaijari hävt sig upp från sitt säte och rusat fram mot busschauffören medan han vrålade ”Allahu Akbar”. När han kommit fram hade han tagit ett kraftigt tag om chaufförens arm, men blev övermannad av de tre andra invandrarmännen och fasthållen på golvet, medan han våldsamt kämpade emot. En av männen vittnade att Al-Tuwaijari hade varit blek och verkat sjuk före händelsen och att det kunde ha rört sig om en panikattack.

Ett laboratorietest visade att Al-Tuwaijari haft spår av cannabis i sitt blod efter gripandet.

Busschauffören berättade för tingsrätten att han hade hört stridsvrålet och genast saktat bussens hastighet på ett kontrollerat sätt. Enligt honom var det möjligt att Al-Tuwaijari tappat balansen vid inbromsningen och därför tagit tag i hans arm. Det hade inte gjorts något försök att styra bussen av Al-Tuwaijari.

 

Tingsrätten övertygad om att det var en olycka
Vittnesmålen övertygade tingsrätten om att Al-Tuwaijari hade drabbats av en panikattack på grund av cannabis och ofrivilligt grabbat tag i busschaufförens arm, utan avsikt att ta kontroll över fordonet. Vrålandet av ”Allahu Akbar” gavs ingen vikt i domen, då tingsrätten konstaterade att det är kulturellt för muslimer att vråla frasen spontant när de så behagar.

Tingsrätten dömde Hayder Hussein Noaman Al-Tuwaijari, född 1988, till €480 i böter för straffbart bruk av narkotika, framkallande av fara, två fall av misshandel samt hindrande av tjänsteman. Han ska också betala en brottsofferavgift på €80. Åtalspunkter om rattfylleri och olovlig körning förkastades.

Åklagare Meriläinen har anmält missnöje med domen i sin helhet.