Kategorier
Nyheter

Mordet på Viking Sally 1987 går till rättegång nästa år – åtalad var 18 vid tidpunkten

Drygt 33 år efter brottet kommer åtal att väckas för mordet ombord på M/S Viking Sally år 1987. Fartyget bytte senare namn till M/S Estonia och förliste tragiskt i en olycka 1994.

Åklagarmyndigheten meddelar idag att en dansk man, född 1969, åtalas för mord och mordförsök på två tyska studeranden på fartyget.

Det unga paret hade legat och sovit ute på helikopterplattan under fartygets färd i skärgården när de blev överfallna. Mannen slogs ihjäl och avled av skador i bakhuvudet. Kvinnan överlevde, allvarligt skadad. Brottsoffret transporterades till sjukhus med ambulanshelikopter.

Offren hade hittats av en grupp tonåriga danska scouter som var på väg till ett läger för mormoner. En 18-årig dansk yngling var den förste som upptäckte dem, runt klockan 03:45 på natten. Det är troligtvis han som nu anklagas för brottet.

Först 2016 dök en ledtråd upp som gjorde att man började gräva i mordet igen. Polisen har inte velat uttala sig om vad de upptäckt.

Mannen nekar till brott. Rättegång kommer att hållas i Egentliga Finlands tingsrätt i maj 2021. Åklagare Heidi Röblom och Kai Selander har inga fler kommentarer om fallet.

Foto: Mark Markefelt