Kategorier
Nyheter

Gängmedlem rånade och knivskar yngling i halsen och ansiktet

Ålands Nyheter har tidigare rapporterat om flera domar mot det invandrargäng som under flera år drivit en brutal narkotikaliga på åländska skolor. I slutet av januari i år stod gängmedlemmen Alexandher Luukas från Uppsala åter inför rätta tillsammans med en annan man efter att de i en bil tillsammans med gängmedlemmen Alexander Karlsson och en fjärde man förföljt en yngling för att råna honom.

Luukas stod åtalad för rån och Johannes Sebastian Andersson stod åtalad för medhjälp till rån för att ha kört flyktbilen. Tre personer var kallade som vittnen och åklagaren presenterade bevis i form av fotografier tagna av polisen, en facebook-konvertsation och en undersökningsanmälan.

 

Tryckte kökskniv mot nacken

Det var i mitten av maj 2016 som en yngling hade kört hem som vanligt från jobbet när han blev skuggad av fyra män i en Chevrolet Blazer med registernumret ÅLY 938. När ynglingen parkerade märkte han att Blazern hade parkerats strax bakom honom så att han inte skulle kunna köra iväg. Tre huvklädda män hade kommit ut ur bilen och närmat sig ynglingen. Två av männen var gängmedlemmarna Luukas och Karlsson.

Luukas hade slagit ynglingen och sedan krävt honom på pengar, skrikit åt honom och örfilat honom. Ynglingen gav €50 till Karlsson, men Luukas hade återvänt och knuffat in ynglingen i bilen, tryckt ner honom samt hållit en stor kökskniv mot hans nacke och kind, krävt honom på mer pengar och tagit hans telefon. Ynglingen fick sår i nacken och på kinden samt blåmärken på höften. Därefter hade Luukas enligt åklagaren mordhotat ynglingen ifall han skulle gå till polisen.

Brottsoffret var inte bekant med Alexandher Luukas före rånet, men kände Alexander Karlsson som han varit skyldig €20. Efter händelsen hade knarklangaren Karlsson pressat ynglingen att ta tillbaka polisanmälan.

 

Åtalad ändrade sin historia flera gånger

Johannes Sebastian Andersson hade kört Blazern med gänget och på uppmaning av Karlsson förföljt ynglingen från Mariehamns centrum till hans hem. I sitt första polisförhör hävdade Andersson att varken han eller Luukas varit på platsen, men i det andra polisförhöret ändrade han sig och berättade istället att han kört bilen och att Luukas hotat ynglingen med stryk ”för en skitsumma pengar”.

Andersson, som stod åtalad för medhjälp till rån, vittnade i tingsrätten och berättade att han parkerat bakom ynglingens bil för att det inte fanns andra platser lediga samt att Luukas och Karlsson gått ut ur bilen för att prata med ynglingen. Andersson fortsatte i sitt vittnesmål att han inte kunnat se något våld eftersom det var mörkt och att han inte kunnat höra diskussionen utanför bilen. När Luukas och Karlsson var klara med sina affärer hade de hoppat tillbaka i bilen och Andersson hade kört iväg.

Knarklangaren Alexander Karlsson hade i sitt första polisförhör sagt att han inte kände till händelsen, men ändrade sig i det andra förhöret till att skylla allt på Luukas. När han vittnade i rätten berättade han istället att han inte minns något av händelsen.

 

Vittne drabbades av minnessjukdom

Vittnet William James Jordan hade berättat detaljerat i polisförhör hur han färdats i bilen med gängmedlemmarna, att de hade mött ynglingens bil i Mariehamns centrum och Luukas bett chauffören följa efter ynglingen och parkera bakom så att ynglingen inte kunde smita. Jordan hade berättat i förhör att Luukas hoppat på ynglingen inne i hans bil och återvänt med pengar och en mobiltelefon. När Jordan stod kallad att vittna i tingsrätten hävdade han att han numera lider av en minnessjukdom efter att han stöpt omkull på motorcykel och sedan dess inte kunnat minnas ens en vecka tillbaka i tiden.

 

Flydde med sin flickvän till Norge

Alexandher Luukas förnekade i rätten att han varit med i bilen och hävdade att han följt reseförbudet och utegångsförbudet som han stod under vid tiden. Enligt reseförbudet var han bunden att anmäla sig på polisstationen – något han underlåtit att göra.

Alexandher Luukas fästmö var kallad att vittna i tingsrätten. Fästmön, som vid brottets tidpunkt var gravid med Luukas barn, berättade för tingsrätten att Luukas varit hemma med henne hela natten. Luukas skulle snart efter tidpunkten börja avtjäna ett fängelsestraff, men flydde istället tillsammans med fästmön till Norge för att smita från fängelse.

Alibi godkändes inte av tingsrätten

Tingsrätten ansåg att Luukas och Cohens berättelser ”naggats i kanterna” på grund av att Luukas inte anmält sig till polisen enligt reseförbudet och för att de tillsammans flydde landet för att undgå rättvisan.

 

Dömda

Alexandher (Royce) (Aety) Luukas

Alexandher Royce Luukas, född 1990, dömdes av tingsrätten till 6 månaders fängelse för rån och till att ersätta sitt brottsoffer €150 för en mobiltelefon, samt €800 för lidande, sveda och verk. Tingsrätten gav Luukas straffrabatt eftersom ärendet kunde ha handlagts tillsammans med en ovillkorlig dom i december 2017, men gav samtidigt straffskärpning på grund av Luukas tidigare brottslighet och hans uppenbara likgiltighet inför lagen. Luukas är tidigare flerfaldigt dömd till fängelse både i Sverige och på Åland för bland annat misshandel, olaga hot, grov stöld, rån, olovlig körning, snatteri, olaga hot, övergrepp i rättssak, grovt hemfridsbrott och rånförsök.

Förutom detta har Luukas även ägnat sin fritid åt att spela in musik där han rappar om sin kriminella livsstil och bland annat om att bryta sig in hos folk och skjuta människor i huvudet. Något som imponerade så mycket på redaktionen på Ålands Radio att han bjöds in till Gomorron i studion en vecka efter rånet för att framföra sin musik tillsammans med rapparen Danesh Mahmoudi från Ålands socialdemokrater.

Alexandher Luukas & Danesh Mahmoudi gästar Ålands Radio

 

Johannes Sebastian Andersson

Johannes Sebastian Andersson, född 1997, dömdes för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och olovlig körning för att i juli 2017 med en passagerare ha kört en Suzuki-motorcykel med registernummer ÅL 286 i 187km/h på en 90-väg. Åtalet för medhjälp till rån förkastades av tingsrätten. Andersson erkände motorcykelfärden och dömdes för den till 2 månaders villkorligt fängelse och körförbud samt en brottsofferavgift på €80.