Kategorier
Nyheter

Niinistö den ena av endast två statschefer som reste till Löfvens konferens mot judehat i Malmö

För den goda grannsämjans skull reste republikens president idag onsdag till Malmö för att delta i Sveriges statsminister Stefan Löfvens (S) konferens mot judehat och för minnet av folkmord på judar. Även fast varken Sverige eller Finland haft att göra med människorättsbrotten, har de blivit en favorit inom svensk inrikespolitik när man vill utmåla meningsmotståndare som avskyvärda.

Statschefer och regeringschefer från över 50 länder var inbjudna till spektaklet, men utav dem kom endast Niinistö och Albaniens statsminister Edi Rama, enligt Sveriges Television. Inte ens Israels president Isaac Herzog hade någon lust att komma till konferensen som ska hedra hans folk, utan deltog istället per länk.

Med på konferensen finns också representanter för icke-statliga organisationer, såsom YouTubes Europachef Pedro Pina.

Särskilt Malmö har blivit känt som ett europeiskt center för judehat, detta efter att Sveriges styre under decennier hjälpt ett stort antal fiendesoldater från Mellanöstern etablera sig i staden och erövra delar av den – även om det i huvudsak är den svenska ursprungsbefolkningen som drabbas av fiendens härjningar.