Kategorier
Nyheter

Riksdagen sade ja till att påtvinga finländarna ”vaccinationspass” i första lagbehandling

Trenden har vänt för det finska folket, som nu ser sin frihet hackas bort av landets makthavare, bit för bit.

Igår godkände riksdagen i sin första behandling en ny lag från socialistiska regeringen Sanna Marin, som innehåller bestämmelser om att finska undersåtarna kan underkastas krav på att uppvisa ett ”vaccinationspass” mot viruset Covid-19 för att få åtnjuta fullständiga medborgerliga rättigheter. Till en början sägs vaccinpasset endast gälla för besök till evenemang eller verksamheter i områden som särskilt drabbats av viruset.

Den befarade utvecklingen är att finländarna så småningom ska vänja sig med att deras friheter och rättigheter inte är gudagivna vid födseln, utan något som ges dem eller tas ifrån dem av politiker och tjänstemän som belöning för visad lydnad eller straff för olydnad av politiska påbud.

Tills vidare undantas barn under 16 år från kommande tvång på vaccinationspass. Media och makthavare har redan inlett en kampanj för att påtvinga barn vaccin mot Covid-19, trots att de ytterst sällan drabbas av sjukdomen eller sprider viruset. Särskilt Helsingfors sjukvårdsmyndighet HUS kampanjar hårt mot de som inte är vaccinerade, inklusive mot barn:

– Om folk samlas i stora skaror under höstlovet är det en potentiell riskfaktor för att en coronasmitta ska sprida sig bland de ovaccinerade barnen, också i större skala, säger överläkaren Minna Tallgren till finlandssvenska Hufvudstadsbladet.

Till de fåtal som motsatt sig vaccinationspassen hör Ålands landskapsregering. Riksdagens andra behandling av lagförslaget görs den 15 oktober.

På bilden: Statsminister Sanna Marin (S) minglar med kändisar under en stor privat fest hon ordnade i Villa Bjälbo medan lagförslaget behandlades i remissinstanserna, foto: Laura Kotila